Nezavisni sindikat radnika zdravstva u FBiH: Covid bolnice su nam kao horori

IZVORavaz.ba

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH istakao je danas na konferenciji za medije da zdravstvu nedostaje stručnog kadra i opreme dok se pandemija koronavirusa širi, te da zbog toga zdravstvu općenito prijeti kolaps.

– Stanje u zdravstvenom sektoru naše zemlje sve je alarmantnije. Nemamo opreme, nemamo ljekara. Oko 1.000 medicinskih tehničara fali u Federaciji. Osoblje se povuče u trijažu i bukvalno domovi zdravlja ostaju bez ljekara. Na jednog bolesnog na respiratoru potrebna je minimalnu jedna medicinska sestra. Hitno je potrebno zapošljavanje novog kadra – kazala je doktorica Adisa Fakić.

Na nivou Federacije BiH postoji 13 Covid-bolnica koje izgledaju kao horori.

-Mi imamo 10 posto manjak zdravstvenog osobnja, a imamo odluku da ne smnijemo zapošljavati novi kadar. Ne možemo zadovoljiti osnovne kriterije – naglašeno je.

Istakli su da su već od 16. marta tražili zapošljavanje medicinara, kakio bi imali vremena da se radnici osposobe za rad u kovid bolnicama.

– Imamo enorman porast zaraženih radnika. Sada imamo 3.227 zaraženih medicinskih radnika u FBiH. Tražili smo od federalnog premijera i FBiH da nam omogući zapošljavanje radnika. Mi bi ih obučili. Nama treba i doktora – kazao je Zijad Latifović.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe