28 C
Bihać
Nedjelja, 14 Augusta, 2022

Nezapamćene temperature mora na Jadranu. “Nastave li se, posljedice će biti velike”

Ovih se dana na Jadranu bilježe nezapamćene temperature mora. Jučer je na Mljetu izmjerena temperatura od čak 30 stupnjeva. Danas je u Dubrovniku i na Mljetu more dosegnulo 29 stupnjeva, a na Lastovu, Krku i u Splitu 28.

Zbog globalnog zagrijavanja znanstvenici ističu da se od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

ZNANSTVENICI: ONO ŠTO NAM IZGLEDA KAO MALA PROMJENA, TO JE JAKO VELIKA PROMJENA
“Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stupnja ili jedan stupanj, to je jako velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena”, ističe profesor Marcelo Kovačić iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

Pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

“Što se tiče europskih prosjeka, mi smo kao cijela Hrvatska jedno deset posto bolji od njihovih plaža od prosjeka u EU. Tako da zaista možemo biti zadovoljni”, kaže profesorica Darija Vukić Lušić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Profesor Davor Lučić s Instituta za more i priobalje gostovao je u Dnevniku HRT-a, gdje je kratko prokomentirao izrazito visoke temperature.

LUČIĆ: TAJ TREND NIJE DOBAR

“Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima, pa tako i u životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada.

Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište, to je njima smrt”, rekao je Lučić.

“SREDOZEMNO MORE JE PITOMO I MIRNO”

U Jadran dolaze nove vrste uslijed toplijeg mora.

“To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent.

To je takav trend zadnjih trideset godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile”, zaključio je Lučić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se