28 C
Bihać
Nedjelja, 14 Augusta, 2022

Nezadovoljni kupci, ali i prodavači: Paprene cijene na pijacama

Cijene poljoprivrednih proizvoda, posebno povrća, na tezgama gračaničke zelene pijace i dalje su visoke. Prednjače bijeli luk od 8 maraka po kilogramu, paradajz 2,50 – 3 marke, mladi krompir još uvijek je 2 marke.

Mora se raditi
Paprika se kreće od 2 do 3,50 KM po kilogramu, a plavi patlidžan je 2,50 KM. Manji suhi sir košta 5 maraka, krastavci su marka, veća tikvica i glavica kupusa također koštaju po marku.

Nezadovoljni su kupci, ali i prodavači, koji kažu da imaju sve manje posla.

– Znamo da su kupcima cijene visoke, ali da ih pitam, znaju li oni koliko koštaju kilogram mineralnog đubriva, đubriva za prehranu, oranje i frezanje, sjetva, okopavanje povrća, berba, autobuska karta i tezga koju plaćamo na pijaci. Kada sve to saberemo, ni mi nemamo računice, ali raditi se mora. Zemlja se mora obrađivati, da ne zaraste u korov –

kaže Zejna Muharemović.

Nije svejedno
No, kupcima nije svejedno.

– Nekad sam za deset maraka kući s pijace nosio dvije pune kese povrća, sada je i jedna poluprazna. Tu smo, gdje smo i mi i poljoprivrednici – ističe nam jedan kupac na zelenoj pijaci.

Povrću je ovih dana, uz sve nedaće, zaprijetila i suša. U BiH je malo sistema za navodnjavanje, pa bi cijene povrća mogle biti i više.

Kilogram bijelog luka košta 8 KM, 2.5 KM je paradajz, a na nekim tezgama cijena kilograma paprike dostiže 3.5 KM. Bijeli sir košta 5 KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se