7.8 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Netanyahu odbija poslušati Bidena: Ni nakon rata ne idemo iz Gaze

Izrael nema namjeru da Gazu prepusti Palestincima kada se rat završi, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u subotu navečer odbijajući američki pritisak da to učini.

Netanyahu je mišljenja da palestinske vlasti u svom sadašnjem obliku nisu u stanju preuzeti odgovornost za Gazu.
“Nakon što smo se borili i uradili sve ovo, kako bismo to mogli da im predamo?”, upitao se i napomenuo da, prema njegovom mišljenju, predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas tek treba da osudi masakr 7. oktobra, koji je izazvao rat u Gazi, u kojem je Hamas ubio više od 1.200 ljudi i zarobio preko 239 talaca.

“Abbas, 43 dana nakon najgoreg masakra nad Jevrejima od Holokausta, odbio je to osuditi”, rekao je Netanyahu, dodajući da postoje palestinski ministri koji slave taj događaj.
Kaže da Palestinci imaju politiku isplaćivanja mjesečnih stipendija teroristima i njihovim porodicama dodajući da također “obrazuju svoju djecu da mrze Jevreje”.

Podsjetio je da ga je IDF nakon povlačenja iz Gaze 2005. godine predao taj teritoriji Palestincima, koje je potom Hamas izbacio nasilnim pučem 2007. godine.

“Palestinci su već bili tu, dobili su pojas Gaze i šta se dogodilo? Uništeni su i otjerani odatle za manje od godinu dana”, rekao je Netanyahu i dodao da “ovdje mora doći do promjene”.

Netanyahu je ovo rekao nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio mišljenje u The Washington Postu u kojem se zalaže za povratak Palestinaca na vlast u Gazi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe