22.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

NES uslovio zastupnike ​notarskim mjenicama

Kada jednom mjenice političkih zastupnika postanu prošlost, vidjeće se koliko zastupnika istinski podržava Vladu Mustafe Ružnića, smatra Halil Bajramović

Piše: Fahrudin Bender / oslobodjenje.ba

Nakon što se stranka Narod i pravda javno oglasila da neće podržati budžet Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu, premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES) ih je prozvao da se izjašnjavaju o nečemu gdje nemaju uticaj, s obzirom na to da nemaju ni jednog zastupnika u Skupštini USK-a koji bi Vladi mogao uskratiti glas.
Ko koga podržava

Ovo nije u potpunosti istina, s obzirom na to da u Skupštini sjedi zastupnica Ilda Alibegović, koja se jeste priključila “preletačkoj eskadrili”, ali je iz Naroda i pravde nisu još isključili.

Kako nam je kazao predsjednik NiP-a za USK Halil Bajramović, oni je nisu željeli još javno isključiti kako joj ne bi otežali status osudom javnog mnjenja, jer je Alibegovićka sa porodicom već ranije pretrpjela ogromne pritiske na društvenim mrežama iako se radi o kvalitetnoj zastupnici. Prije NiP-a ona je bila u Građanskom savezu, koji je zajedno sa A SDA nastupio na izborima, a pritom su napravljene bjanko-mjenice kako bi neke stranke mogle imati svoje kandidate pod kontrolom tokom cijelog mandata.

– Jedno javno pitanje za premijera iz NES-a. Koliko je zastupnika iz NES-a u Skupštini USK-a moralo potpisati mjenicu kod notara na 100.000 KM da će vam morati biti lojalni u izvršavanju vaših želja i zahtjeva ma kakvi oni bili? Sačekajte dok se ti zastupnici oslobode tog tereta, pa ćemo vidjeti koliko ih vas podržava, kazao je Bajramović.
_____________________________________________________________________

Nakupovali ste se zastupnika i vijećnika državnim novcem, zna se i koji je ministar bio posrednik, koja valuta i sve ostalo za što ćete morati odgovarati, poručuje Bajramović
_______________________________________________________________

Međutim, tu nije bio kraj otrovnim strelicama, pa je premijer Mustafa Ružnić podsjetio da se NiP oglašava sa gradskog nivoa gdje je u Bihaću dio vladajuće koalicije u kojoj je i SDA, a “Narod i pravda kao opoziciona stranka nema posla biti zajedno sa SDA, koja 25 godina vlada na svim nivoima”.

Međutim, Bajramović nas uvjerava da oni nisu “zajedno sa SDA”, nego sa Pomakom i gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, koji ima i podršku SDA, a to je, po njemu, presudna razlika u odnosu na ono za šta ih premijer optužuje.

– Istovremeno, A SDA/NES ima neraskidivu koaliciju sa SDA širom BiH, u Zenici i ZDK-u, Mostaru i HNK-u, Velikoj Kladuši i drugim mjestima. SNSD i PDA nećemo spominjati, ti njihovi partneri su postali interes SAD-a, pa da ne ometamo istragu. Prenesite dio te ljubavi na USK i oslobodite ovaj narod od vaših ucjena i vaših međusobnih spletkarenja. U Zenici vaša koalicija NES/SDA tandemski progoni jednog od najboljih gradonačelnika Zenice i BiH Fuada Kasumovića, stvarate pljačkašku političku krizu i tamo. U Mostaru je također vaša koalicija A SDA/NES i SDA koju je vaš koalicijski SDP nazvao “lopovskom koalicijom u Hercegovini”, dakle, sve je jasno, poručio je Bajramović.

Pogrešna investicija

No, bez obzira i na povećan broj preletača iz opozicije u okrilje vladajućeg tandema, NES-a i SDP-a u USK-u, Bajramović smatra da oni i dalje nemaju većinu, izuzev ako ne potvrde većinu sa presudnim glasom od Laburističke stranke Fikreta Abdića.

– Vi i dalje nemate većinu u Skupštini USK-a, pogrešna vam je bila investicija. A Fikreta Abdića, načelnika Velike Kladuše, vi ste oslobodili (dopuštanjem da propadne opoziv načelniku, op. a.), ulizujući mu se i to javnost zna, podsjetio je Bajramović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se