1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Nemamo šta očekivati od revidiranja odluke za otvaranje granica: U BiH 5,5 puta više zaraženih od prosjeka koji prate iz EU

Zeleno svjetlo

Tačno su naznačeni kriteriji koji se moraju ispunjavati, a prvi je da broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika mora biti blizu ili ispod prosjeka EU. – Evropska unija nije odredila nikakav finalni broj, već se radi o prosječnom broju slučajeva u EU. Od 30. jula taj broj je 20. Ali i kod njih to varira. Dakle, to je prosječan broj zaraženih za 14 dana na prostoru cijele EU. Ta brojka je mjerodavna i nju zemlje trećeg svijeta moraju dostići da bi dobile zeleno svjetlo za putovanje u zemlje EU – pojašnjava Amer Osmić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prema izračunu, u BiH je u 14-dnevnom periodu, od 23. jula do 5. avgusta, na 100.000 stanovnika (ako se uzme u obzir zvanični broj bh. građana prema popisu stanovništva iz 2013., koji iznosi 3.531.159) prosječan dnevni broj zaraženih 111. To je daleko više od kriterija EU.

Zvanični podaci

– Realan broj stanovnika, koji je sada manji od zvaničnog podatka, utjecao bi tako što bi broj zaraženih na 100.000 bio veći. Prema istraživanju u odnosu na 2013., ove godine imamo značajno manji broj stanovnika. Prema procjenama Agencije za statistiku, govorimo o 3,4 miliona iako procjene nevladinog sektora, istraživača, naučne ili akademske zajednice govore da je taj broj bliži tri miliona nego 3,5 miliona.

Kreće se od 3 do 3,2 miliona. Ali, nemamo službene podatke ni popis stanovništva nakon 2013. godine. Samim tim što je manje stanovnika, a više zaraženih, ta brojka ne bi bila 111, već 122. U svakom slučaju, imamo skoro 5,5 puta više zaraženih na 100.000 stanovnika nego što je prosjek EU – zaključuje Osmić. Mogu praviti izuzetke

To jasno govori da bi epidemiološka situacija BiH u odnosu na kriterije EU bila još nepovoljnija. Na osnovu ovih podataka, zaključak je da je naša zemlja daleko od kriterija koje mora ispuniti kako bi nam bila otvorena vrata EU za putovanja.

– Oni izračunaju cijelu populaciju EU, sve zaražene, i na osnovu toga dobiju prosječan broj na 100.000 stanovnika. EU gledaju kao jednu državu. Ali, svaka zemlja unutar EU može napraviti izuzetak i potpuno zabraniti ulaz građanima neke države ili im dozvoliti, mimo preporuka Vijeća EU. Primjer je Turska, koja ne ispunjava taj kriterij EU, ali je Njemačka dala zeleno svjetlo za četiri regije unutar Turske – naveo je Osmić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe