Nema dogovora o jedinstvenom Covid pasošu: EU će zatvoriti granice za građane BiH!?

IZVORavaz.ba

Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi koja još nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana.

Vijeće ministara

Nanić: Predložili smo rješenje

Već su zabilježeni slučajevi kad su naše građane vraćali s granice zbog toga što nemamo jedinstven QR kod na državnom nivou.

– Nije puno takvih slučajeva, jer su države u okruženju bile tolerantnije zbog turističke sezone koja je već iza nas – kazao je za „Avaz“ Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Dodao je da je svoj posao IDDEEA završila još u maju.

– Predložili smo Vijeću ministara da donese odluku o jedinstvenoj digitalnoj potvrdi, predložili smo i pravno i tehničko rješenje. Prijedlog odluke je upućen putem Ministarstva civilnih poslova BiH, uslijedile su određene aktivnosti. Traženo je neko kompromisno rješenje, ali činjenica je da RS sve odbija – pojasnio je Nanić.

Prema njegovim riječima, manji bh. entitet svoje odbijanje pravda navodnim prenošenjem nadležnosti s entiteta na državu.

– Iz RS su poručili da se ovo pitanje treba rješavati na nivou entiteta i Distrikta Brčko. Međutim, to nije rješenje za građane BiH, jer već imamo slučajeve da pojedine države vraćaju naše građane koji nemaju Covid pasoš – kazao nam je Nanić.

Pojasnio je da je IDDEEA kao urnek za bh. Covid pasoš uzela iskustva iz Evropske unije te da je predloženo rješenje u potpunosti u skladu s evropskim zakonodavstvom.

– Evropska unija insistira na jedinstvenom dokumentu. Činjenica je da ovdje nema prijenosa nadležnosti, jer bi potvrde i dalje izdavale institucije entiteta, a IDDEEA bi potvrđivala validnost podataka koje dostavljaju entiteti. Jednostavno, država mora stajati iza podataka o koronavirusu i to je navedeno u direktivi Evropske unije – kategoričan je Nanić.

Dodao je da će, ukoliko se ne nađe rješenje za trenutnu situaciju, to getoizirati BiH, tačnije postat ćemo crna rupa na mapi Evrope.

Zabrana ulaska
– Uskoro će doći vrijeme kad će evropske države masovno vraćati bh. građane s granica. Bit će im uručene odbijenice uz zabranu ulaska zbog neposjedovanja validnog Covid pasoša prema direktivi Evropske unije – istakao je Nanić.

U junu prezentirani uvjeti
Sastanak o Covid pasošu održan je i 22. juna s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH, kada su prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU. Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH, ali ona još nije razmotrena zbog blokade koju provode predstavnici RS u ovoj instituciji.

RS i Brčko imaju sistem
Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihovog COVID statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod).

Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na nivou nekih kantona.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe