21.5 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Nekada najpopularniji političar u Krajini: Hoće li Lipovača pomrsiti račune mnogim strankama?

“Hamdija Lipovača je iskusan i politički najobrazovaniji političar iz Krajine u proteklih 20 godina. U jednom trenutku imao je podršku čitave Krajine i više od 35 hiljada glasova na izborima.  Kao političar sa toliko snage i uticaja našao se, po mom mišljenju, na meti politički motivisanih pravosudnih procesa zbog kojih je udaljen sa pozicije premijera kantona prije sedam godina“, riječi su ovo Semira Efendića, predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu i jednog od najpopularnijih gradonačelnika u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, informacija o pristupu Lipovače u Stranku za BiH potvrđena je preksinoć na svečanoj sjednici stranke povodom 26. godišnjice osnivanja. Lipovača je odmah imenovan za povjerenika Stranke za BiH u Unsko-sanskom kantonu.

Javnost Lipovači na teret stavlja mnogobrojne optužnice koje su se vodile protiv njega. Efendić tvrdi da je on slobodan čovjek, protiv kojeg su skoro sve optužnice bile neosnovane.

U međuvremenu vrijedi se osvrnuti na drugu stranu ili vrh pravosuđa naše države, od glavnih tužilaca Milorada Barašina, Gorana Salihovića, Gordane Tadić pa i predsjednika VSTV Milana Trgeltije i načina i okolnosti pod kojima su okončali svoje mandate na najodgovornijim pravosudnim pozicijama.  Tek tada postaje jasno kako je moguće da se u našoj zemlji vode takvi sudski postupci i traju po sedam ili deset godina“, kazao je Efendić.

Povratak Lipovače na izborne liste nakon 8 godina?

Hamdija Lipovača, doktor pravnih nauka iz Bihaća, nakon kratkih mandata u Općinskom vijeću Bihać, te Skupštini USK, u ozbiljnije političke vode uplovio je 2004. godine kada je postao načelnik općine Bihać sa osvojenih 6356 glasova.

Nakon 4 godine na izborima u Bihaću, Lipovača je dobio preko 20 000 glasova, gdje mu je podršku dalo skoro 80% biračkog tijela u Bihaću.

Podsjećanja radi, tih godina Bihać je u infrastrukturnom, kulturološkom i svakom drugom smislu doživio procvat. Većina građana Bihaća slaže se sa činjenicama da je za vrijeme Lipovače urađeno više infrastrukturnih projekata u Bihaću nego u cijelom poslijeratnom periodu, pa i ovom nakon njegove vladavine u Bihaću.

U to vrijeme Bihać nije imao status Grada, bio je opština koju su posjećivali predsjednici država regiona, skoro svi ambasadori stranih zemalja koji su boravili u Bosni i Hercegovini. Iz godine u godinu rasla je i popularnost Lipovače, koji je 2010. godine na izborima u Unsko-sanskom kantonu skoro 35 000 glasova.

Poređenja radi, SDP je na zadnjim izborima u Bihaću osvojio 2500 glasova, dok je njihov kandidat za gradonačelnika osvojio 1500 glasova.

Nakon toga, u decembru 2014. godine Lipovača je uhapšen u akciji Federalne policije u Bihaću. Na teret mu se stavljalo nezakonito trošenje sredstava prilikom izgradnje sportsko-rekreativnog centra “Stens” u Bihaću. Iako je tada Lipovača uhapšen od strane desetine pripadnika Federalne policije, naoružanih dugim cijevima , pred porodicom sa troje maloljetne djece, kasnije je tih istih optužbi oslobođen pred nekoliko sudova.

Nakon Lipovače, hapšeni su mnogi političari u Krajini sa optužbama mnogo većim od njegovih, ali većinom na telefonski poziv istražnih organa.

Nakon toga, Lipovača je nestao sa političke scene. Osam godina nakon toga, kako većinom prikazuje na društvenim mrežama, predaje na nekoliko fakulteta u Bosni i Hercegovini i povremeno se bavi turizmom.

Krajišnici su zamjerili Lipovači, ponajviše zbog nekih njegovih izjava, koje će u budućnosti morati opravdati pred krajiškom javnosti.

Kandidaturom na izborima u oktobru, Lipovača bi mogao pomrsiti račune, većini stranaka lijeve orijentacije, iako je već očito da je SDP u Unsko-sanskom kantonu došao u situaciju da će se boriti za najviše dva zastupnika u Skupštini USK.

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se