Nekad najbljiži EU, danas najudaljeniji: Šteta po privredu USK zbog zatvorenih prijelaza i samoizolacije bh. dijaspore

Zbog zabrana koje je uzorokovala pandemija i svjetska ekonomija je na koljenima. Krizu najviše osjećaju male nerazvijene zemlje poput BiH. I sa ekonomskog aspekta dijaspora tu ima važnu ulogu. U jednoj od uspješnih cazinskih firmi kažu da su prethodnih godina u ovo vrijeme među najznačajnijim klijentima bili oni iz dijaspore. Njihov nedolazak značajno se odrazio na poslovanje.

Privrednici u USK međutim suočeni su sa još jednim gorućim problemom. Neotvaranje graničnih prijelaza Izačić i Maljevac za izvoz roba u EU, već im je nanijelo milionske gubitke, a neki su u potpunosti izgubili teško stečena tržišta u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. Dogovori zemalja o prelasku granica u doba pandemije Unsko-sanski kanton stavili su u poziciju da umjesto da je najbliži, sada je najudaljeniji kanton od EU.

Za ukidanje ove mjere je i cazinski gradonačelnik Nermin Ogrešević. Epidemiološka situacija je trenutno dobra, a ako su ukinute brojne mjere, uključujući i onu koja se tiče ugostiteljskih objekata, ne vidim razlog zašto se isto ne bi učinilo u slučaju kućne izolacije ali i otvaranja krajiških prijelaza za promet roba, naglasio je za RTV USK gradonačelnik Cazina.

Federalni Krizni štab, tokom današnje press konfererencije Federalnog kriznog štaba, Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH je rekao kako odredba samoizolacije ostaje, barem sve dok se ne dobije uvjerenje da je ova mjera epidemiološki dozvoljena.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe