“Ne znam da li da se smijem ili plačem” Žena koja se porodila u Norveškoj opisala svoje traumatično iskustvo

Jedna mama porijeklom iz Srbije ispričala je svoje iskustvo o porođaju u Norveškoj. Tada je imala 30 godina.

Daleko od toga da sam došla nepripremljena u Norvešku. Zapravo, znala sam više o njenoj kulturi, književnosti, istoriji i jeziku od većine naših koji se doseljavaju, jer sam u Beogradu diplomirala na Katedri za skandinavske jezike i književnost – počinje priču.

Objašnjava da njena namjera nije da priča loše o državi koju je sama izabrala, ali da na neke izjave nije mogla da ostane “imuna”.

– Radim kao profesor norveškog u najpoznatijoj školi jezika u Norveškoj, tamo gdje se polaže “Bergenstest”‘ i ulaže u obrazovanje zarad integracije stranaca. Suprug mi je master građevinski inženjer koji ima izuzetno dobro plaćen posao ovdje. Nisam došla da pljujem po Norveškoj, jer da je tako, ne bi se nikada doselila ovdje i živjela ovdje. Izjava koju sam morala da prokomentarišem je da su norveška porodilišta bolja od naših – objašnjava ona, pa dodaje:

– Evo sad dok to samo pišem, ne znam da li da se grohotom smijem ili da plačem. Porodila sam se ove godine u univerzitetskoj bolnici u jednom od najvećih gradova Norveške. Sve što ću vam reći je da, da sam znala kakvi su uslovi i stručnost osoblja u bolnici nikada se ne bih porađala u Norveškoj. Željela sam da vjerujem da je sve sjajno, da je zdravstveni sistem na visokom nivou, iako me nijednom tokom cijele trudnoće nije primio ljekar specijalista, već isključivo babice. Čak i kad su ovdašnje babice govorile stvari koje se kose sa zdravim razumom, ja sam i dalje ostajala riješena da ih slušam i pomno pratim njihove savjete i uputstva. Ništa me, pak, nije moglo pripremiti za nestručnost ljekara i babica na porođajnom odjeljenju! Bez da previše ulazim u grafičke detalje i zgrozim one koji bi potencijalno pročitali ovaj komentar, reći ću da mi je anesteziolog sedam puta ubadao iglu za epiduralnu anesteziju u roku od 10 minuta, na kraju ne uspjevši da “potrefi” i ostavljajući me sa rečima “Šta da radim, nešto ne ide” – prisjeća se ona traumatičnog iskustva.

Dodala je da joj niko nije uradio ultrazvuk da bi vidio veličinu bebe.

– Nakon tog inicijalnog šoka i sa strašnim bolovima u leđima, zbog kojih mi je kasnije bilo teško da u toku najtežeg dijela porođaja uopšte ležim na leđima, doživjela sam to da babice ne rade epiziotomiju, jer Norvežani generalno sve znaju najbolje kako treba raditi. Niko mi nije uradio ultrazvuk da bi vidio veličinu bebe… Da skratim priču – možete zamisliti kako sam sjajno prošla kada je na svijet došla moja mezimica teška preko četiri kilograma i dugačka 54 centimetra. Dovoljno je reći da su mi se babice izvinile zbog svoje greške (kao da ja imam nešto od izvinjenja), pa pozvale tim od tri ljekara koji su me sat vremena ušivali – kazala je ona, piše Zelena učionica.

Ipak, zahvaljujući stručnim ljekarima prošla je bez većih posledica.

– Na svu sreću, barem su ti ljekari odradili svoj posao kako treba i sada nemam nikakve posljedice, iako sam sa takvom povredom (potvrđeno od strane mnogih drugih ljekara) mogla da sa 30 godina ostanem invalid do kraja života – završava priču.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe