4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Ne zaboravite vitamin D

IZVORbody.ba

Unatoč preporukama da bi djeca mlađa od pet godina kao dodatak prehrani trebala uzimati vitamin D, čak 74 posto roditelja ne zna ništa o tome. Osim djeci, vitamin D preporučuje se i trudnicama, dojiljama i starijim osobama. Dr. Benjamin Jacobs, pedijatar u britanskoj bolnici Royal National Orthopaedic, nedostatak ovog vitamina nazvao je ogromnim problemom.

Mnoga djeca imaju rahitis, ali i manje ozbiljne probleme, poput nedostatka snage u mišićima, otežanost pri hodanju, bolove u kostima. Naučnici su sigurni da većina djece ima manjak vitamina D.

Roditelji uglavnom nisu svjesni rizika, ali u neznanju živi i većina nutricionista, od kojih mnogi smatraju da je rahitis stvar prošlosti. Naučnici se slažu da nedostatak vitamina D dovodi do lošeg stanja kostiju, uključujući i rahitis kod male djece. Zato je vrlo važno da djeca, trudnice i dojilje dnevno unose preporučene količine vitamina D, odnosno 10 mikrograma.

Oni koji ne izlaze dovoljno na sunce, trebali bi jesti mnogo ribljeg ulja i uzimati vitamin D kao dodatak prehrani. Nedostatak tog vitamina može rezultirati jako slabim kostima, umanjenjem mišićne funkcije i povećanim rizikom od padova i prijeloma. Neka su istraživanja dokazala da razvoj kostiju započinje pri rođenju, a možda čak i u utrobi, zbog čega je važno da trudnice uzimaju ovaj vitamin.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe