Ne slikam se na ceremonijama otvaranja javne infrastrukture ni kad su izbori, ni kad nisu

Sad kad smo finansijski prodisali, planiram nastaviti kapitalne projekte i razvoja grada, naročito u oblasti turizma, jer nam je to najveći potencijal. Također, istrajat ću na odbrani određenih vrijednosti koje su generalno zapostavljene u javnom životu, poručio je aktuelni gradonačelnik Bihaća

Aktuelni gradonačelnik grada Bihaća, Šuhret Fazlić, kandidat je ispred PoMaka na predstojećim lokalnim izborima. Kandidaturu je prihvatio jer mu omogućuje valorizaciju onoga što je učinjeno, a učinio je kako kaže mnogo toga. O prethodnom mandatu, novoj kandidaturi, migrantskoj krizi govorio je aktuelni gradonačelnik Bihaća.

Zašto mislite da bi ljudi trebali glasati baš za Vas na predstojećim općinskim izborima?

Zato što sam bolji od svih ponuđenih kandidata.

Iz kojih razloga ste po drugi put prihvatili kandidaturu za gradonačelnika?

Kandidatura mi omogućuje da govorim, da na neki način valoriziram ono što je urađeno. Ne mogu dozvoliti da pojedine političke partije, klanovi i pojedini bihaćki tajkuni minimiziraju ono što je urađeno samo sa jednom namjerom, a to je da dovedu gradonačelnika koji će igrati kako oni budu svirali.

Šta Vam je ostavila prethodna vlast i gradonačelnik?

Probleme, probleme, probleme. Dugove, narušen ugled grada, ponižene i zapostavljene državne službenike.

Šta je to što je dobro urađeno u Vašoj općini u protekle četiri godine?

Kada sam započeo mandat 2016. godine Bihać je bio u zaista u teškoj situaciji. Dugovi, nelikvidnost, izgubljen uglad i imidž. Pored toga u protekle 4 godine Bihać je zadesilo sve osim invazije vanzemaljaca, elementarne nepogode, visok snijeg, poplave, vjetar, migrantska kriza, korona, hakerski napadi.

Pored toga uspio sam vratiti preko 29 miliona KM ili skoro 60% ukupnog duga i paralelno redovno plaćati sve tekuće troškove, rekonstruisati kompltenu javnu rasvjetu u Gradu, započeti rekonstrukciju dvorane “Luke” i uložiti preko 5 miliona KM u javnu infrastrukturu u mjesnim zajednicama, projekat Aerodroma pokrenuti s mrtve tačke. Što je najvažnije stvorio sam sve preduvjete za dalji razvoj Grada i nove investicije.

– Šta niste mogli ispuniti u svom mandatu?

Nekoliko je stvari koje sam obećao u izbornoj kampanji a nisam uspio realizirati. Nešto zbog toga što pravni okviri nisu dozvoljavali, a nešto zbog toga što zbog stalnog pritiska migranstke krize koja me iscrpljuje evo već 3 godine i uzima mi 50% vremena. Npr. problem napuštenih pasa na ulicama Bihaća u mom mandatu se mogao riješiti, a nije. Ali sam uradio puno toga što nisam obećao, a što je bilo neophodno za uraditi.

Ukoliko budete izabrani, koji su to neki najvažniji projekti koje ćete pokušati realizovati?

Neke stranke kampanju zasnivaju na osnovnoj infrastrukturi u mjesnim zajednicama, ja mislim da je to nešto što mora da se podrazumijeva sada kad sam sanirao budžet. Međutim, da bi Bihać bio Grad u pravnom smislu, pažnju moramo usmjeriti na strateške projekte od kojih svi stanovnici imaju koristi. Sad kad smo finansijski prodisali, planiram nastaviti kapitalne projekte i razvoja grada, naročito u oblasti turizma, jer nam je to najveći potencijal. Također, istrajat ću na odbrani određenih vrijednosti koje su generalno zapostavljene u javnom životu. Pri tome naročito mislim na individualno poštenje, zaštitu javnog novca, borbu protiv korupcije, protiv političarenja, poštivanje stručnosti i profesionalizma iznad stranačke podobnosti.

– Načelnici, koji se opet kandiduju, obično u predizborno vrijeme učestvuju u ceremonijama otvaranja različitih javnih objekata. Da li je to korektno i radi li se tu o zloupotrebi funkcije u predizborne svrhe?

Ja ne učestvujem u ceremonijama otvaranja javne infrastrukture ni kad su izbori, ni kad nisu. U mom mandatu uloženo je nekoliko miliona KM u javnu infrastrukturu poput cesta, ja se nisam nijednom uslikao na tome. Često su mi i prigovarali zbog toga ali ja smatram da je ponižavajuće slikati se u 21 vijeku na asfaltu, rasvjeti, kanalizaciji. Moji takvi istupi vezani su isključivo za kapitalne porojekte, tj. za projekte gdje zbog vidljivosti sufinansijeri ili donatori to traže.

– Kako organizovati promociju kandidata u vrijeme epidemije koronavirusa? Pojedine stranke su organizovale skupove na kojima je bilo više prisutnih nego što je to dozvoljeno. Koliko je preporučljivo uopće organizovati promotivne skupove, a posebno one sa većim brojem ljudi?

Današnja tehnologija daje bezbroj mogućnosti koje se mogu iskoristit i naša ekipa iz PoMAK to definitivno najbolje radi, bez da se dovodi u pitanje zdravlje i životi ljudi. Organizovanjem skupova i kršenjem propisanih mjera stranke ustvari pokazuju da im uopšte nije stalo do zdravlja njihovih simpatizera i građana. Glas ne smije biti bitniji od života!

– U toku predizborne kampanje kandidati iznose različita obećanja. Da li ste, uz Vaša obećanja, spremni postaviti i rokove do kada ih namjeravate ispuniti, te da li ste spremni napustiti funkciju ukoliko ne ispunite obećano u predviđenom roku?

Politički pokret PoMAK čiji sam ja kandidat za gradonačelnika jedan je od rijetkih, ako ne i jedini politički subjekt koji je ove lokalne izbore u Bihaću izašao sa jasnim izbornim programom u kojem je tekstom i slikom konkretno prikazano šta ćemo uraditi ukoliko dobijemo povjerenje građana. To su realni projekti iz nadležnosti Grada koje je moguće realizirati kroz 4 godine.

Problem migrantske krize – postoji li rješenje?

Postoji. Samo nadležne državne institucije samo treba da počnu raditi ono što je njihov posao, da konačno krenu upravljati tim procesom i da ne čekaju da se migrantska kriza rješi sama od sebe. Nažalost, u posljednje tri godine promijenila su se tri ministra sigurnosti, dva Vijeća ministara, dva ambasadora Evropske unije u BiH, dva kantonalna premijera, dva ministra MUP-a, samo sam ja čitavo ovo vrijeme na crti i pokušavam to sve pohvatati, daleko iznad svojih nadležnosti.

Koji su, po vama, najveći do sada obećani, a nerealizovani projekti u Vašoj općini, da li imate plan kako ih konačno ostvariti?

Smatram da su politička kultura i pravila izborne kampanje došla na jedan jako nizak nivo. Čak ni velike političke stranke više nemaju konkretne izborne programe koje prezentiraju građanima da bi se kasnije mogao mjeriti njihov uspjeh. Sve se svelo na puke parole i dijagnoze šta to ne valja, a konkretno ne govori građanima kako to namjerava popraviti. Često se obećavaju stvari koje su daleko izvan nadležnosti lokalne zajednice, što je najodvratnije politizira se migrantska kriza. Mi u POMAK-u imamo konkretan izborni program i znamo tačno kako ćemo realizirati sve njegove stavke.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe