Nema ništa gore nego kupiti finu, hrskavu veknu hljeba koju (slučajno ili ne) ostavite otvorenu i već sljedećeg dana saznate da je ustajala i tvrda. Bacanje ne dolazi u obzir, pa šta sa tim starim i bajatim hljebom? Imamo odgovor.
Naime, kada je određena hrana (posebno hljeb) predugo izložena zraku, molekule škroba kristaliziraju dehidrirajući molekule glutena. Drugim riječima, ta hrana postaje kruta i ustajala. Ali postoji odličan trik da se takav hljeb vrati u život, a trebat će vam samo malo vode.
Operite hljeb i ponovo ga ispecite
Iako zvuči pomalo suludo i besmisleno, mnogi se kunu u ovaj trik, a sve što trebate je da operete stari i ustajali hljeb pod mlazom vode. Zatim ga stavite na papir za pečenje i stavite u rernu koju ste zagrijali na 160 stepeni.
Pecite hljeb oko 5 minuta, a zatim ga ostavite da se ohladi. Ako ispečete ovako opran hljeb, voda će ispariti, a hljeb će biti kao nov – hrskav i ukusan.
Naravno, nemojte pokušavati ovaj trik sa hljebom na kojem ste primijetili buđ – u tom slučaju ga jednostavno bacite. Ali ako je vaš hljeb tvrd i star, a na njemu nema buđi, isprobajte ovaj trik i nećete morati ići u radnju ili pekaru.
Stari hljeb možete koristiti i na mnogo drugih načina, uz koje ćete ga koristiti do zadnje mrvice i od njega praviti ukusna jela.