7.2 C
Bihać
Subota, 26 Novembra, 2022

Nazire li se početak kraja muka onkoloških bolesnika iz USK

Onkološki bolesnici iz Unsko-sanskog kantona muče strašne muke, kada je u pitanju njihovo liječenje, jer, nažalost, sve procedure liječenja ne mogu obaviti u bihaćkoj bolnici. Zbog toga su suočeni sa mnogobrojnim problemima, putovanjima u udaljene gradove, pa i van zemlje, a od kojih su najveći – zakašnjele medicinske procedure i, često ne tako dobri ishodi, koje one donose.

Nakon posjete ljekara iz kantonalne bolnice „Dr Irfan Ljubijankić“ iz Bihaća i načelnih dogovora o zajedničkim onkološkim konzilijumima u Bihaću, gdje bi učestvovali banjalučki ljekari, ovaj bi se problem pacijenata USK-a mogao početi rješavati. Sljedeći korak bi bio omogućavanje liječenja onkoloških bolesnika iz USK-a u banjalučkom Centru za radio-terapiju, a finalna pobjeda za pacijente bi bilo otvaranje takvog radioterapijskog Centra u Bihaću.

U Banjaluci je, po pitanju liječenja radio-terapijom već godinama drugačija priča, i upravo zbog toga i njene blizine Bihaću, Petrovcu, Kladuši, Cazinu, Bužimu i Sanskom mostu, predstavnici udruženja bolesnika iz ovog Kantona su boravili u posjeti banjalučkom Centru za radio-terapiju, kako bi zajedno sa banjalučkim ljekarima sagledali mogućnosti i opcije.

U gostima u Banjaluci

U gostima kod banjalučkih ljekara bili su predstavnici kantonalnih udruženja onkoloških pacijenata „Behar“, i udruženja „Una“ iz Bihaća, te predstavnici udruženja „Sutra je novi dan“ iz Velike Kladuše. Podršku posjeti dali su i iz cazinskog udruženja „Uomo“ i „Nada“ iz Bosanskog Petrovca.

Saslušali smo impresije predstavnika ovih udruženja i one zvuče ovako:

Udruženje „Una“

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke USK-a „Una“, djeluje na području Kantona od 2006. godine. Mnogo je članica prošlo kroz udruženje i iza nas je veliki broj aktivnosti, kao što su besplatni mamografski pregledi, edukativna predavanja, obilazak i pomoć oboljelim članicama, kao i suradnja sa drugim udruženjima, kako u Federaciji BiH, tako i u Hrvatskoj. Zajedno smo se izborili za mnoge lijekove koji su bili na „listi čekanja“ od kojih je i „herceptin“.

Direktor banjalučkog Centra za radio-terapiju nas je upoznao sa vrhunskim timom ljekara i njihovim radom i metodama liječenja onkoloških pacijenata zračnom terapijom. Cilj je da se omogući što lakši put liječenja pacijenata, tako da se oformi onkološki konzilijum u Bolnici u Bihaću na kojem bi učestvovali i radijacioni onkolozi iz Banjaluke. Po odluci konzilijuma iz Bihaća, pacijenti bi mogli sami izabrati da se liječe radioterapijom u Banjaluci ukoliko su u pitanju složene tehnike zračenja zbog kojih su pacijenti iz USK-a odlazili na liječenje u inostranstvo – najčešće Istanbul. Ovo bi značilo blizinu i kvalitet liječenja, čak bi mogli svakodnevno dolaziti na zračenje i time biti sa svojom porodicom dok se liječe u Banjaluci. Cilj nam je da se, u suradnji sa direktorom naše Bolnice i onkologom u Bihaću, putem zajedničkog i suradnjom sa Banjalukom i ostalim udruženjima iz USK-a, izgradi Centar za radio-terapiju u Bihaću.

Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i uspjeti u projektu, te da će nam se od januara 2022. godine i početi ostvarivati isti zajednički cilj.

Možda o značaju događaja i utisaka nakon posjete Banjaluci najbolje govore riječi jedne članice udruženja, upućene svima koji odlučuju: Čujte naš muk i našu bol!

„Malo nade, malo spokoja i napokon da nas neko čuje. Mi nismo glasne, ne vičemo, ne galamimo jer nemamo snage, ali imamo ogromne nade da će se čuti naš muk i naša bol“.

Udruženje „Behar“

„Behar“ je osnovan 2011. godine, te kao Udruženje oboljelih od karcinoma okuplja većinom žene sa područja Unsko-sanskog kantona, koje boluju ili su prošle kroz proces liječenja malignih oboljenja na različitim dijelovima tijela.

Udruženje vodi Mileva Zulić koja je i sama prebolovala karcinom, i to dva puta. Najprije, kada je otkrila karcinom na jednoj dojci, a nakon što joj je uspješno odstranjen, ubrzo je otkrila i drugi na drugoj dojci. Mileva je izvojevala obje teške bitke i danas je, kaže, sretna žena koja život osjeća i živi punim plućima i bori se za oboljele, ali i da se stvore uslovi za one, koji će, nažalost, tek oboljeti. Borićemo se više i žešće.

Njena i impresija njenih saradnica, najbolje je sadržana u rečenici: „Osjećale smo se kao da nismo u Banjaluci, već u bolnici negdje u Evropskoj Uniji. Nismo mogle vjerovati da Banjaluka ima nešto što nemaju ni veći medicinski centri u regionu. Sada ćemo se boriti i više i žešće, jer vidimo da je rješenje moguće i da zavisi samo od nečije dobre volje“.

Udruženje „Sutra je novi dan“ iz Velike Kladuše

Vrijedne i požrtvovane gospođe iz udruženja „Sutra je novi dan“, nisu krile oduševljenje viđenim u Banjaluci. Udruženje sa brojnim aktivnostima u svom gradu i kraju, sigurno je ekipa, čije se mišljenje mora cijeniti. A oni kažu: „Oduševljeni smo idejom i mogućnošću dobrih olakšica u liječenju, a to znači da bi Vlada USK-a i Kantonalna bolnica Bihać omogućili formiranje multidisciplinarnih onkoloških konzilijuma u bihaćkoj bolnici u što kraćem roku – decembar 2021 – januar 2022. Olakšice za pacijente su jasne – uskraćeno maltretiranje bolesnika u Sarajevu, manji troškovi, kraće i brže obavljanje pregleda, liječenja, oporavka. To znači da bi Bihać u budućnosti dobio Radioterapijski centar, direktnom stranom investicijom i stručnu pomoć iz banjalučkog Centra“.

Vidjeli smo stručnost i profesionalizam.

„Ovo što smo vidjeli u Banjaluci je predivno – stručnost, ljubaznost, profesionalnost na zavidnom nivou, higijena, komunikacija za svaku pohvalu. Divan je osjećaj kada za nekoliko sati osjetite dobrodošlicu koja već liječi, mada nisi došao na pregled ili terapiju. Miris i blještavilo bolničkih soba. Imaš osjećaj da si na nekom vanvremenskom i vanprostornom ambijentu gdje te ništa ne može boljeti. Bože, učini olakšice našim oboljelim da dobiju bezbolnije liječenje na našem prostoru.

Prilagodite ruku napretka onih koji nam žele pružiti potporu u lakšem prevazilaženju potreba onkoloških pacijenata“.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

[td_block_social_counter style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333" manual_count_facebook="58466" manual_count_twitter="8496" facebook="1" twitter="1" youtube="1" manual_count_youtube="1287"]