12 C
Bihać
Nedjelja, 2 Oktobra, 2022

Nauka pokazala: Zagađen zrak može usporiti razvoj pluća kod djece za 14 posto.

Razvoj pluća kod djece izložene zagađenju vazduha od teškog saobraćaja može biti usporen i do 14 posto, pokazuje istraživanje.
Život u prečniku od 50 metara od saobraćajnica, također, može povećati rizik od obolijevanja od raka pluća do deset posto, navodi se u studiji.

Istraživanje je rađeno u 13 gradova u Velikoj Britaniji i Poljskoj, a naučnici su utvrdili da zagađenje vazduha povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, problema sa srcem i bronhitisa.

Aktivisti su pozvali britansku vladu da se obaveže da će raditi na suzbijanju “opasnog” zagađenja vazduha.

Istraživači Kraljevskog koledža u Londonu poredili su 13 zdravstvenih problema ljudi koji žive u oblastima sa visokim zagađenjem sa opštom populacijom.

Pored podataka o bolničkim terapijama i smrtnosti, koristili su i podatke o registrovanim pacijentima sa simptomima poput grudnih infekcija.

Studija pokazuje da je razvoj pluća kod djece u Oksfordu bio sporiji za oko 14 odsto, u Londonu 13 odsto, u Birmingemu osam odsto, u Liverpulu pet odsto, u Notingemu tri odsto i četiri odsto u Sautemptonu.

Istraživači su naveli i da bi, u ovim gradovima, bio smanjen broj djece oboljele od bronhitisa za više hiljada, ako bi se zagađenje vazduha smanjilo za petinu.

Kriza javnog zdravlja

“Zagađenje vazduha čini nas, a našu djecu pogotovo, bolesnima od kolijevke do groba, ali je često nevidljivo”, rekao je doktor Rob Hjuz, stariji saradnik Fonda za čisti vazduh.

“Ovo impresivno istraživanje čini krizu javnog zdravlja, koja pogađa ljude širom Velike Britanije, vidljivom”.

“Čini se da se svaki dan suočavamo sa sve više i više dokaza o užasnim efektima koje zagađenje vazduha ima na zdravlje naših pluća”, kaže Vuds.

“Najteže pogađa najranjivije grupe društva”, dodala je.

“Znamo da zagađenje vazduha zaustavlja razvoj pluća naše djece, i a pogoršava simptome osoba koje boluju od plućnih bolesti.”

Grupa koja stoji iza studije – koalicija 15 nevladinih organizacija koje se bave zdravljem i životnom sredinom, poput Britanske fondacije za plućne bolesti, poziva pravljenje mreže Zona čistog vazduha širom Velike Britanije.

Toksično zagađenje vazduha u centralnom Londonu navodno je opalo za trećinu od uvođenja novog sistema naplate za vozila.

Nivo azot-dioksida u zoni ultra niske emisije je opao za 30 odsto u prvih šest mjeseci, navodi se u saopštenju Gradske skupštine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se