13 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Naučnici upozoravaju: Možda ćemo živjeti na socijalnoj distanci godinu ili više

IZVORklix.ba
Istraživači kažu da se suočavamo s groznim izborom: “vježbati” socijalno distanciranje mjesecima ili godinu ili pustiti stotine hiljada ljudi da umru.

Život u Americi i u mnogim zemljama svijeta drastično se mijenja. Fizički smo udaljeni od svojih najdražih, izbjegavamo svoja omiljena javna mjesta, a mnogi su zabrinuti zbog finansija ili su bez posla.

Odgovor na pandemiju COVIDA-19 prožima svaki aspekt života i željno isčekujemo da se ova situacija što prije okonča. Ali ova se borba možda neće završiti za nekoliko mjeseci, godinu ili čak i više.

Stručnjaci za javno zdravstvo vjeruju da je socijalno distanciranje najbolji način za sprečavanje uistinu strašne krize. Zdravstveni sistemi pretrpani su teškim slučajevima COVIDA-19, ljudima koji zahtijevaju ventilatore i ICU krevete čiji je broj sada ograničen.

“Neki mogu pogledati i reći, možda smo malo predaleko otišli”, rekao je dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti i član Radne grupe za koronavirus Bijele kuće, na konferenciji za novinare Bijele kuće koja je održana u ponedjeljak.

Adam Kucharski, epidemiolog iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i autor knjige o širenju epidemije “The Rules of Contagion”, kaže da je istina da će se nastaviti širenje koronavirusa dok se ne pronađe vakcina koja će ga zaustaviti.

“Ako mislite da ćete riješiti problem zatvaranjem škola i restorana na nekoliko sedmica i vraćanjem normalnom životu, to se neće dogoditi“, rekao je Kucharski i dodao da je “glavna poruka koja ne dolazi do dovoljnog broja ljudi, koliko dugo se možemo boriti s ovim”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe