Naučnici predviđaju: Šta će na kraju biti sa koronavirusom

Jedan od najznačajnijih britanskih naučnika, Patrick Vallance, smatra da će koronavirus vjerovatno postati stalno oboljenje poput gripe ako vakcina protiv ovog virusa ne bude učinkovita.

Napomenuo je da je nekoliko potencijalnih vakcina u završnoj fazi kliničkih testiranja, ali smatra da nijednom od njih vjerovatno neće biti moći iskorijeniti virus.

Prema njegovim riječima, ideja da se koronavirus trajno iskorijeni je pogrešna jer se samo jednom uspjelo u tome – samo su se iskorijenile male boginje i to zahvaljujući visoko efikasnoj vakcini.

– Vjerovatno će se nastaviti cirkuliranje virusa i ona će postati endemija, poručio je Vallance koji je član Komiteta za nacionalnu sigurnosnu strategiju u Londonu.

Podsjetio je da je razvoj vakcine do sada u prosjeku trajao deset godina i da se nikada nije desilo da bude napravljena za manje od pet godina. Pretpostavlja da do proljeća vakcina neće biti dostupna velikom broju ljudi.

Širom svijeta se razvija nekoliko vakcina protiv koronavirusa, a u međuvremenu njime se zarazilo 40 miliona ljudi. Od početka pandemije preminulo je 1,1 miliona osoba, podaci su Univerziteta Johns Hopkins, prenosi američka televizija CNBC.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe