Naučnici potvrdili: Ova aktivnost najviše povećava rizik od zaraze COVID-19

Vrijeme provedeno u barovima ili restoranima povećava rizik zaraze koronavirusom, objavili su francuski naučnici, a pozivanje prijatelja ili porodice na ručak u vlastiti dom također igra ključnu ulogu u širenju zaraze.

Najnovije istraživanje predstavlja dodatni dokaz da su druženja i odlasci u restorane mnogo opasniji od drugih aktivnosti poput korištenja javnog prijevoza ili kupovine, piše francuska novinska agencija Afp, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Rezultati istraživanja objavljeni su u trenutku dok se Europa i SAD nose s rastućim brojem oboljelih od bolesti COVID-19 na početku sezone blagdana koju uobičajeno obilježavaju zabave i obiteljska okupljanja.

Naučnici francuskog instituta Pasteur istražili su po kojima se faktorima poput profesije, načina prijevoza, mjesta koja se obilaze, razlikuju osobe koje su se zarazile koronavirusom od onih koje nisu.

“očili smo da je povećani rizik povezan s odlascima u barove i restorane”, kazao je autor istraživanja Arnaud Fontanet, epidemiolog i član znanstvenog vijeća koje savjetuje vladu.

Studija još nije prošla naučnu recenziju.

Istraživanje je provedeno u oktobru i novembru tokom početnog razdoblja ograničenja kretanja, a potom i tokom strožih mjera ograničenja u kojima su mnogi lokali djelomično ili potpuno zatvoreni.

Fontanet je kazao za AFP da je, zbog toga što barovi i restorani nisu radili na uobičajeni način, bilo teško precizno utvrditi njihovu ulogu u širenju bolesti i priznao je da je zatvaranje tih djelatnosti osjetljivo pitanje.

Francuske kafane i restorani ostali su zatvoreni čak i nakon što su ranije ovog tjedna na razini čitave države ukinuta mnoga ograničenja.

Naučnici su u okviru istraživanja ispitali 3400 osoba zaraženih koronavirusom te još 1700 koji se nisu zarazili.

Utvrdili su da su odlasci u restorane, barove ili teretane povezani s povećanim rizikom zaraze, dok korištenje javnog prijevoza i odlasci u trgovine nisu povezani s povećanim rizikom.

Zdravstvene vlasti širom svijeta savjetuju ljude da izbjegavaju zatvorene prostore u kojima su gužve, a sve je veći dogovor među naučnicima da se novi koronavirus može širiti u finim oblacima čestica poznatim kao aerosoli koji se akumuliraju u loše prozračenim prostorima.

Francusko istraživanje koje je vodio Fontanet nastojalo je odrediti različite okolnosti zaraze proučavanjem podataka zdravstvenog osiguranja o 25.600 zaraženih osoba.

Utvrdili su da “okupljanja igraju glavnu ulogu u tim zarazama”, jer ljudi sjede blizu jedni drugima bez maski.

“Privatna okupljanja, obitelji, prijatelji glavni su izvor zaraze”, rekao je Fontanet.

Naučnici ističu važnost organiziranja takvih okupljanja na najsigurniji mogući način kako bi se tokom blagdana zaštitile najranjivije skupine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe