1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Naučnici dokazali da muškarci mogu namirisati kad je žena uzbuđena

IZVORavaz.ba

I ne samo to, prema istraživanju britanskog Univerziteta Kent, heteroseksualni muškarci su čak u stanju prepoznati seksualno uzbuđenje žene – mirisom!

U okviru istraživanja prikupljeni su uzorci znoja od 11 heteroseksualnih žena koje nisu uzimale hormonalne pripravke (poput kontracepcijskih sredstava). Prosječna dob bila je 19 godina.

U prvom slučaju su žene gledale dokumentarni film o mostovima, a u drugom scene iz erotskog filma. Zatim su muškarci (njih 24) mirisali uzorke znoja te ih ocjenjivali po tri kriterija: intenzivan, ugodan i seksualno privlačan.

Ispitanici su miris seksualnog uzbuđenja smatrali ugodnijim i privlačnijim – za razliku od mirisa znoja dok žene nisu bile uzbuđene. Osim toga, naučnici su primijetili da su žene u uzbuđenom stanju ispustile biohemijske transmitere (takozvane kemosignale) – pa se povećalo zanimanje muškaraca.

– Dobiveni rezultati pokazuju da muškarci reagiraju na mirisne signale žene za vrijeme seksualnog uzbuđenja – izjavio je voditelj istraživanja dr. Arnaud Wisman.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe