Naučnica koja proučava Covid-19: Nisam vidjela pametniji virus

IZVORavaz.ba

Srbijanska naučnica Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD, objavila je nalaze važnog naučnog rada koji praktično pokazuje na koji način virus Covid-19 napada organizam.

Iz tih nalaza, kako Stanković navodi, proizilazi nekoliko važnih zaključaka, ali dva su prelomna – “bit će izuzetno teško napraviti antiviralne lijekove za Covid, a da sam virus nije mogao biti napravljen u labaratoji”.

– Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… Nisam skoro vidjela pametniji virus – navela je na svom Facebook profilu Isidora Stanković, doktorantkinja biomedicinskih nauka “Weill Cornell Medicine” u Njujorku, prenosi “Blic”.

Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog rada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu.

Kako je navela, riječ je o “najznačajnijem radu koji objašnjava kako Covid-19 efektivno inficira čoveka”. Rezultati su nevjerovatni, naglasila je.

Ivana je, inače, porijeklom iz Niša, a živi i radi u Njujorku, u “Weill Cornell Medicine”, visokoj školi medicinskih nauka u ovom gradu. Kako je navela i u objavi koju ispod možete pročitati u cjelosti, bavi se izučavanjem RNK.

– Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da Covid nije „neprijatelj“ koji koristi jednostavnu strategiju. Dok ostali virusi imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina, Covid ima tri načina da istovremeno uništi naše proteine. Prognoze za pravljenje lijekova, upravo iz tog razloga, nisu nimalo optimistične – zaključila je.

 

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe