Naučni skup, džuma i dova povodom 150 godina od rođenja reisa Džemaludina Čauševića

Reis Džemaludin-ef. Čaušević je bio vrsni teolog, reformator, mislilac i vizionar koji je živio u specifičnom vremenu i udario temelje brojnim reformama koje su dugoročno imale krucijalni značaj u podizanju kvaliteta života muslimana i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Veliki doprinos dao je u oblasti obrazovanja, jer se radilo o izrazito obrazovanom čovjeku, koji je poseban akcenat u svome radu stavio na opismenjavanje i obrazovanje žena. Bio je hrabar i odvažan lider svoga naroda.

Povodom 150 godina od rođenja ovog velikana u četvrtak, 17.12. 2020. godine u Bosanskoj Krupi će biti upriličen naučni skup o životu i djelu reisa Čauševića. Ovaj iznimno značajan događaj organizira Muftijstvo bihaćko u saradnji sa institucijama Islamske zajednice: Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, medresom “Reis Džemaludin Čaušević” u Cazinu, Medžlisom IZ Bosanska Krupa, uz podršku općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića, te udruženja “Reis Džemaludin Čaušević” iz Arapuše pored Bosanske Krupe, a pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića.

Inicijator ovog naučnog skupa, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je izrazio svoje zadovoljstvo što se reis Čaušević svako izvjesno vrijeme “vraća svome domu”, svojoj Krajini, jer se u Krajini o njemu govori, piše i promišlja u kontinuitetu.

“Reisu-l-ulema Čaušević je zadužio Bosnu i Hercegovinu, Islamsku zajednicu, a pogotovo Bosansku krajinu. Radi se o mudžeddidu – obnovitelju vjere, islamske misli, kulture i tradicije. Njegovo porijeklo, nas u Bihaćkom muftijstvu obavezuje, da ga se na razne načine sjećamo, jer su njegove poruke, životni stavovi i vizionarska promišljanja i danas aktuelni i iznimno potrebni našem društvu. Ovim naučnim skupom želimo našu javnost podsjetiti o kakvoj intelektualnoj, moralnoj i ljudskoj veličini se radi i poslati poruku da su njegov život, stavovi i razmišljanja svima nama vodilja u našem djelovanju. 150 godina od njegovog rođenja je jedan veliki jubilej i poseban datum za sve nas u Islamskoj zajednici, stoga se zahvaljujem reisu-l-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću na pokroviteljstvu ovog velikog i značajnog događaja za naše muftijstvo.” – istakao je muftija Kudić.

Koordinator ovog naučnog skupa je mr. Suad-ef. Mahmutović, profesor u medresi “Reis Džemaludin Čaušević” u Cazinu. Više puta je pisao i raznim povodima govorio o reisu Čauševiću. Ovog puta naglašava da će naučni skup okupiti meritorne predavače.

“U pripremi ovog naučnog skupa, vodili smo računa da sa raznih aspekata rasvijetlimo život i djelo ovog velikana bošnjačke prošlosti. Na naučnom skupu učešće će uzeti vrsni intelektualci iz oblasti islamskih nauka, sociologije, prava, jezika, i dr. Pozvali smo predavače sa više bosanskohercegovačkih univerziteta: bihaćkog, sarajevskog i tuzlanskog, te druge istraživače koji su pisali naučne radove o reisu Čauševiću. Svakako, u organizaciji ovog skupa ćemo ispoštovati sve epidemiološke mjere koje su donijeli nadležni štabovi u kontekstu suzbijanja pandemije COVID 19. Uvijek se osjećam privilegovanim kada organiziramo neke sadržaje posvećene reisu Čauševiću. Na osnovu izbora tema i kompetentnosti izlagača možemo očekivati poseban akademski događaj koji će se pamtiti u Bosanskoj krajini, ali i šire.” – istakao je mr. Suad Mahmutović, koordinator naučnog skupa.

Izlagači na ovom naučnom skupu će biti: prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Džemaludin Latić, prof. dr. Enes Durmišević, van. prof. dr. Elvira Islamović, prof. dr. Hajrudin Hodžić, prof. dr. Nevzet Veladžić, prof. dr. Fuad Sedić, doc. dr. hafiz Rifet Šahinović, dr. Fikret Midžić, doc. dr. Belkisa Dolić, prof. dr. Zijad Hasić i prof. dr. Genc Trnavci. Izaslanik reisu-l-uleme će biti dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, a prisutnima će se obratiti i načelnik općine Bosanska Krupa, gospodin Armin Halitović.

Dan poslije, u petak, 18. 12. 2020. godine u rodnom mjestu reisa Džemaludina Čauševića, Arapuši pored Bosanske Krupe, bit će upriličen prigodan program. Džumu-namaz će predvoditi i hutbu kazivati mr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i izaslanik reisu-l-uleme. Nakon džuma-namaza bit će proučena hatma-dova pred dušu reisa Čauševića, a koju će proučiti hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki. Potom će ova visoka delegacija posjetiti spomen kuću reisa Čauševića i spomen sobu generala Mirsada Sedića, komandanta 511. bbr. koji je također porijeklom iz ovog mjesta, te prisustvovati prigodnim historijskim časovima o ove dvije važne ličnosti iz ovog mjesta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe