Nastavlja se novogodišnja turneja Četiri skakaonice

IZVORavaz.ba

U Garmiš-Partenkirhenu se danas nastavlja 69. izdanje novogodišnje turneje Četiri skakaonice, jednog od najzanimljivijih i najatraktivnijih takmičenja u zimskim sportovima. Pobjedu na prvoj stanici turneje u srijedu je ostvario Nijemac Karl Gajger (Geiger).

Matična skakaonica
Gajger je na matičnoj skakaonici u Obersdorfu do trijumfa došao skokovima od 127 i 136.5 metara što je bilo dovoljno za 291.1 poen.

Drugo mjesto zauzeo je Kamil Stoh (Stoch) sa skokovima 125 i 132.5 metra osvojivši 288.3 poena.

Podijum je kompletirao Marius Lindvik sa skokovima od 126.5 i 135.5 metara što je bilo dovoljno za 285.5 poena.

U prvih 10 još su bili: Halvor Egner Granerud, Markus Ajzenbihler (Eisenbichler), Štefan Kraft (Stefan), Andrzej Stekala, Filip Ašenvald (Philipp Aschenwald) te dvojica Slovenaca Anže Lanišek i Žiga Jelar.

Bez publike
Po prvi put u 69-godišnjoj historiji ovog takmičenja tribine su, nažalost, bile prazne. Tako će biti i na ostale tri skakaonice Novogodišnje turneje, a razlog je svima poznat – pandemija koronavirusa.

Turneja Četiri skakaonice posebna je zbog činjenice da u tih nekoliko decembarskih i januarskih dana oni koji ne prate ski skokove ili generalno zimske sportove, ne mogu da odoliti čarima ovog prestižnog takmičenja.

Pobjedu na Novogodišnjoj turneji mnogi stavljaju u rang sa olimpijskim zlatom i Kristalnim globusom za najboljeg u generalnom plasmanu Svjetskog kupa što dovoljno govori koliko poštovanje ovo takmičenje uživa u svijetu zimskih sportova.

Poljak David Kubacki (Dawid) pobjednik je prethodnog izdanja turneje, a u Obersdorfu je završio na 15. poziciji.

Takmičenje u Garmiš-Partenkirhenu počinje danas u 14 sati, a treća stanica turneje je austrijski Insbruk gdje će se za pobjedu skakači nadmetati 3. januara. Turneja se tradicionalno zatvara u Bišoshofenu 6. januara kada će biti poznat pobjednik 69. izdanja ovog takmičenja.

Jane Ahonen rekorder
Tri skakača mogu se pohvaliti apsolutnom pobjedom na turneji do koje su došli trijumfima na sve četiri njene stanice. Sven Hanavald je prvi uspio u tome, a kasnije je to pošlo za rukom Kamilu Stohu i Rjo Kobajašiju (Ryo Kobayashi).

Samo jedan skakač uspio je osvojiti trofej pobjednika turneje Četiri skakaonice iako nije ostvario niti jedan trijumf. To je pošlo za rukom Fincu Jane Ahonenu (Janne) koji je ujedno rekorder s pet pobjeda na Novogodišnjoj turneji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe