NASA: Otopila se petina leda na Antarktiku

IZVORAvaz.ba

Sjeverni vrh Antarktika početkom februara je zahvatio toplotni val koji je trajao devet dana. Najnovije NASA-ine fotografije otkrivaju da se za to vrijeme na otoku Igl, dijelu Antarktičkog poluotoka, otopila petina snijega, što je sve češća posljedica klimatskih promjena.

Kako piše CNN, NASA-ine fotografije prikazuju ovaj otok na početku i na kraju toplotnog vala koji je zabilježen u ovom mjesecu. Na fotografijama snimljenim “poslije”, vidljive su velike površine zemlje, a zbog otapanja leda nastala su i vodena jezera.

Početkom mjeseca na Antarktiku je zabilježena rekordno visoka temperatura od 18,2 stepena. Kako bi se moglo bolje razumjeti o kakvoj je temperaturi riječ, NASA je izvijestila da je ista temperatura na taj dan izmjerena i u Los Anđelesu.

U nešto više od sedam dana otopilo se čak deset centimetara snijega na Iglu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

– Nikad ranije nisam primijetio da na Antarktiku tako brzo nastaju mala jezera od otopljenog leda. Slična pojava evidentirana je na Aljasci i Grenlandu, ali na Antarktku to nije uobičajena situacija – rekao je Mauri Pelto, geolog s “Nichols Collegea” u Masačusecu.

Klimatolozi smatraju da je ovaj toplotni val posljedica dugotrajnih visokih temperatura koje do 21. stoljeća nisu zabilježene na ovom kontinentu. Nastale su kao posljedica globalnog rasta temperatura.

Ledeni slojevi na Antarktiku i prije su se vrlo brzo otapali zbog toplote zarobljene u atmosferi usljed zagađenja štetnim plinovima.

Opasnost za stanovništvo u priobalju

Stručnjaci upozoravaju da bi porast nivoa mora mogao biti poguban za stanovništvo koje živi na priobalnim područjima.

Ranije početkom mjeseca, ogroman ledeni brijeg (oko 116 kvadratnih metara) dužinom zapadne ivice Antarktika, odvojio se od glečera Pine Island. Evropska svemirska agencija pojasnila je da se pretpostavlja da se odlomio zbog temperature mora koja je viša nego što je uobičajeno, a to je istovremeno dokaz da glečeri vrlo brzo reagiraju na klimatske promjene.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe