15.1 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

NAREDBA VLADE KANTONA SARAJEVO: Zabrana rada kina, pozorišta, ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, dvorana…

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanje mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim coronavirusom (COVID-19), koja je Zaključkom Vlade Federacije BiH, V. broj 164/2020 od 31.01.2020. godine proglašena zaraznom bolešću čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj dana 15.03.2020. godine, sukladno odredbi člana 4. Poslovnika o radu kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim coronavirusom (COVID-19), donio je sljedeću

N A R E D B A

1. Shodno promjeni epidemiološke situacije u svijetu, Evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, otkazuje se održavanje svih javnih skupova u Kantonu Sarajevo, sukladno propisu o javnom o okupljanju.
Rok: Odmah

2. Obustavlja se rad Kulturnih institucija: kina, muzeja, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije i sl. na području Kantona Sarajevo od najmanje 15 dana od dana donošenja ove Naredbe.
Rok: Odmah

3. Obustavlja se rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara i sl. na području Kantona Sarajevo od najmanje 15 dana od dana donošenja ove Naredbe.
Rok: Odmah

4. Obustavlja se rad rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića: restorana, pizerija, slastičarni, čevabdžinica, čajdžinica, nargila barova, cafe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica i sl. na području Kantona Sarajevo od najmanje 15 dana od dana donošenja ove Naredbe.
Rok: Odmah

5. Obustavlja se rad svih shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i sl. na području Kantona Sarajevo od najmanje 15 dana od dana donošenja ove Naredbe.
Rok: Odmah

6. Rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima – supermarketi, tržnice, pekare, apoteke, benzinske pumpe na području Kantona Sarajevo se organizuju po do sad prijavljenom radnom vremenu od najmanje 15 dana od dana donošenja ove Naredbe, uz osiguravanje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1 metar između osoba.
Rok: Kontinuirano

7. Rad javne administracije u radu sa strankama se organizuje dvosmjenski – od 08:00 do 10:00 i od 16:00 do 18:00 (naplatne službe javnih preduzeća, poštanski uredi, matični uredi opština, uredi sudova u radu sa strankama, poslovnice zavoda zdravstvenog osiguranja KS).
Rok: Odmah

8. Nalaže se svim lokalnim samoupravama, kantonalnim upravama, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima u Kantonu Sarajevu da pojačaju provođenje opštih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, shodno Zakonu u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH (Službene novine F BiH broj 29/05), sa posebnim akcentom na pojačanu i vanrednu dezinfekciju poslovnih površina, sredstava javnoga prevoza – autobusi, tramvaji, trolejbusi, kombi vozila, taxi vozila, sanitetska vozila.
Rok: Kontinuirano

9. Zabranjuje se okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama na području Kantona Sarajevo od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.
Rok: Odmah

10. Preporučuje se poslodavcima da shodno djelatnosti osiguraju uslove za rad uposlenika od kuće, gdje god je to moguće.
Rok: Odmah

11. Svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevu nalaže se pojačana vanredna mjera dezinfekcije – posebno liftovi, stepeništa, rukohvati, rampe za invalide, službena vozila, sanitetska vozila za prevoz pacijenata.
Rok: Odmah

12. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, da postupaju u skladu sa naredbama i odlukama Kriznog štaba Kantonalnoga ministarstva zdravstva.
Rok: Odmah

13. Nalaže se svim građanima Kantona Sarajevo da strogo poštuju pravila propisane samoizolacije, propisanih od strane nadležnih organa. Ne provođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.
Rok: Odmah

14. Pozivamo građane Kantona Sarajevo koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze, bez veće potrebe u Federaciju BiH i Kanton Sarajevo , zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federaciji BiH. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

15. Na snazi su sve prethodne Naredbe Kriznoga štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

16. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe