Naše čulo mirisa jedno je od glavnih čula kojim raspolažemo i na koje se oslanjamo – bilo pri odabiru dobre hrane, partnera ili pak za detekciju opasnosti. Također, očigledno je kako su ljudi posvećeni vlastitom mirisu, a na tome kozmetička i parfemska industrija svake godine okreće milijarde. Ali, nije važno samo kako i koliko se često peremo te koji dezodorans ili parfem koristimo, već i ono što u sebe unosimo, ističu stručnjaci, koji su izdvojili devet namirnica odgovornih za “smrad”.
1. Paradajz
Britanski znanstvenik Chalers Stewart otkrio je da se neugodan miris tijela može povezati s jedenjem paradajza. Naime, on je primijetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajza te je analizirao tu “slučajnost” te zaključio da na miris znoja utječu terpen i karotenoid u paradajzu. Alternativa je jesti paradajz umjereno ili pak radije kuhati – jer se time gubi i efekt pojačanog lučenja mirisa, piše Bright Side.
2. Mliječni proizvodi
Velik broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mliječnih proizvoda kod ljudi s ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja mirisa koji podsjeća na onaj kelja.
3. Riba
Ribe i morski plodovi sadrže visoke razine vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje onaj koji podsjeća na ribu. Ljudi koji inače imaju visoke razine B4 vitamina u organizmu osljetljivi su na taj, znanstveno potvrđen “Trimethylaminuria sindrom”, koji se i liječi.
4. Kupusnjače
Brokula, karfiol i kelj bogate su antioksidansima i općenito jedan od najzdravijih dodataka u prehrani. Ali, one sadrže i puno sumpora, koji se razlaže u poprilično smrdljive supstance te može rezultirati neugodnim mirisom tijela. On se zadržava satima, a najbolji način je uzimanje umjerenih količina tih namirnica te kombiniranjem s drugom hranom koja će pospješiti brže izbacivanja mirisa iz tijela.
5. Zobene pahuljice i orašasti plodovi
Iako su vrlo dobri za probavu te odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimuliraju proizvodnju plinova (metana, vodika i ugljik dioksida). Najbolji način da eliminišete miris je pijenje većih količina vode nakon unosa u organizam.
6. Luk i bijeli luk
Od njih nam smrdi iz usta, pa nije čudno ni da koža nakon njih smrdi. Krivac je opet sumpor, a rješenje je pijenje kafe, dodavanje perišuna u jelo ili pijenje nezaslađene limunade – to pomaže da se miris brže razgradi.
7. Crveno meso
Obiluje vitaminima, željezom, fosforom i kreatinom, ali predstavlja težak zadatak za našu probavu. Stojeći na mjestu u tijelu, ono počinje s procesom truljenja, zbog čega daje i znoju neugodan miris. Rješenje? Ne jesti ga više od dva puta sedmično.
8. Grašak
Ovo povrće je uvjerljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neugodne vjetrove zbog proteina koji sadrže, a teško se probavlja. Da bi neutralizirali taj efekt, samo namačite grašak u vodi devet sati.