21.3 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Nakon slike bagera u koritu Une: Inspekcija obustavila izvođenje radova na Jotanovim otocima

Povodom mnogobrojnih prijava i upita građana o izvođenju radova lokalitetu tzv. „Jotanovih otoka“ Služba za inspekcijske poslove Grada Bihaća obaviještava javnost o poduzetim mjerama i radnjama urbanističko-građevinskog inspektora Službe za inspekcijske poslove Grada Bihaća:

– Dana 17.08.2022. godine u jutarnjim satima Služba za inspekcijske poslove zaprimila je nekoliko telefonskih prijava o izvođenja građevinskih radova u koritu rijeke Une na lokalitetu tzv. „Jotanovih otoka“ .

– Urbanističko-građevinski inspektor je odmah po pozivu, u prisustvu drugog kolege i urbanističko-građevinskog tehničara, otišao na lice mjesta i u momentu inspekcijskog nadzora zatekao u koritu rijeke Une oko 40 postavljenih drvenih šipova i građevinski stroj – bager ;

– Učeno je da se na obali nalazi veća količina drvenih šipova i drvene građe.
– Na licu mjesta zatečeno je jedno fizičko lice sa kojim je sačinjen zapisnik o zatečenom stanju i koje je na upit inspektora izjavio da je i izvođač i investitor izvedenih radova na izgradnji drvenog mosta, te da je sredstva za nabavku materijala i izvođenje radova obezbjedio putem donacija, a da za predmetne radove ne posjeduje potrebnu dokumentaciju.

– Shodno navedenom, inspektor je u skladu sa odredbama člana 155. Zakona o prostornom uređenju i građenju (Sl.glasnik USK broj 12/13) momentalno naložio obustavljanje daljih radova, kako je to propisano odredbama člana 157. istog Zakona.

– Postupajući inspektor će nastaviti rad na ovom predmetu, poduzeti i sve druge raspoložive mjere i radnje propisane Zakonom o prostornom uređenju i građenju i ostalim važećim propisima, a Služba za inspekcijske poslove će o slučaju obavijestiti i nadležnu Federalnu upravu za inspekcijske poslove, odnosno federalnog vodnog inspektora, obzirom da se radi o vodi prve kategorije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se