Nakon protestne šetnje ispred Vlade USK: Zanimljiv način na koji se Mustafa Ružnić zahvalio predstavnicima Sindikata

Jučer (05.10.) Sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja organizirali su protestnu šetnju od sjedišta Sindikata pa do zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona.

Kako su naveli iz gore navedenih Sindikata, razlog ove protestne šetnje jeste nezadovoljstvo odnosom izvršne i zakonodovane vlasti prema obrazovanju, te stavljanje radnika u obrazovanju u nepovoljan položaj u odnosu na ostale budžetske korisnike.

Nakon toga, oglasio se i Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Premijer Ružnić izrazio je zahvalnost Sindikatima obrazovanja na današnjoj šetnji, s kojom su “podržali rad” trenutne Vlade USK sa naglaskom da je Vlada Unsko-sanskog kantona na njegovom čelu u 2018. godini zatekla mnogo teže stanje od današnjeg, te da su od tada pa do danas plaće i ostali izdaci koji nemaju karakter plaće (topli obroci, prevoz s posla na posao, regresi, otpreminine itd.) najredovnije u posljednjih 10. godina. Također, radnicima u obrazovanju je i povećana plaća.

Zanimljiva je činjenica gdje se Ružnić osvrnuo na stavku gdje je Sindikat u 2019. godini organizirao štrajk, koji je kasnije Općinski sud u Bihaću proglasio nezakonitim. Tada je po raznim osnovama Kanton pretrpio štetu veću od 2 miliona KM.

Nakon toga je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja Općinski sud u Bihaću javno nazvala “političkim sudom”, za šta nije nikada pretrpila posljedice.

 

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe