Nakon objave o još šest zaraženih osoba u Cazinu, obraćanje gradonačelnika Ogreševića

Nije dugo trebalo da, nakon prve registrirane osobe oboljele od corona virusa, na području Grada Cazina stignu vijesti i o novozaraženima. Prema jutrošnjem saopćenju Kantonalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK, šest osoba iz Cazina pozitivne su na corona virus. S obzirom da se radi o osobama koje su bile u kontaktu, riječ je i o prvom klasteru na području našeg Grada. Tim povodom, ističući da se radi o ulasku u novu fazi borbe protiv epidemije koja nalaže još veći oprez i disciplinu, građanima se sljedećim riječima obratio gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević:

„Dragi sugrađani i sugrađanke,

danas kada zvanično u Cazinu imamo sedam registriranih slučajeva zaraze corona virusom, jasno je da kao zajednica ulazimo ulazimo u jednu novu fazu borbe protiv epidemije.

Naravno, moramo sami sebi sada jasno reći da ovo nije nešto što se dešava tamo nekome drugome drugome, već je to naš problem i nešto što se dešava u našoj zajednici. To nas tjera da budemo još oprezniji i s još većom disciplinom. Jer bez kontakta nema ni širenja virusa pa taj kontakt treba svesti na najmanju moguću mjeru.

S druge strane, ima razloga i za optimizam jer smo imali preko 1.300 ljudi u izolaciji od kojih je već za preko šest stotina ova mjera istekla i nisu zaraženi što su ohrabrujući podaci i dobar statistički pokazatelj. To, naravno, ne znači da i oni i svi ostali i dalje nisu obavezni na maksimalan oprez.

Zbog toga je dobro što imamo odlično razvijen sistem Civilne zaštite i ogroman broj volontera i aktivista na terenu koji danonoćno odrađuju svoj posao.

Najbolji lijek protiv ove epidemije svakako je oprez, disciplina, što manje kontakata, poštivanje pravila i preporuka.

Naravno da se trudimo voditi i što normalniji život, ali uz provođenje svih preporučenih mjera. I zbog toga ja vjerujem da ćemo, uz odgovorno i savjesno ponašanje i uz Božiju pomoć, prebroditi ovu krizu sa što manje loših posljedica. „

Štab Civilne zaštite Grada Cazina uputio je, takođe, građanima još jedan apel da se pridržavaju svih propisanih mjera, vode računa o higijeni i svakako, socijalnoj distanci jer, prema svim pokazateljima iz zemalja koje su se ranije susrele s ovim problemom, oprez i disciplina su jedina i najefikasnija mjera zaštite.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe