25.6 C
Bihać
Srijeda, 6 Jula, 2022

Nakon godinu dana nerada skupštinski poslanici vladajuće “većine” koji dolaze iz Bihaća nisu ni svjesni kako su ih ZAJEBALI

U mjesecu novembru 2019. Vlada USK-a usvojila je Odluku o raspodjeli Granta nižim nivoima vlasti u iznosu od 1 milion KM, koliko je i bilo planirano Budžetom USK za 2019. godinu.

U normalnim okolnostima gradovi i općine sa područja USK-a trebale bi ostvariti ta sredstva prema vlastitim zahtjevima i prioritetima, ali su se u ovom slučaju skupštinski poslanici stavili u ulogu lokalnih zajednica i lično kandidirali projekte prema vlastitom nahođenju, što im je aktuelna Vlada USK-a i udovoljila. Naopakim slijedom Vlada USK-a je od gradova i općina tražila da dostave zahtijeve za doznaku sredstava za unaprijed određene i politički podjeljene projekte.

Naime, Vlada USK-a je iznos od 1 milion KM namijenjen nižim nivoima vlasti podjelila „po glavi“ poslanika i prepustila 16 poslanika iz tadašnje većine da sami odaberu gdje će ta sredstva biti utrošena kako bi ih i na taj način „kupili“. Tako je svaki pripadnik sada već bivše većine u Skupštini USK-a imao na raspolaganju da odredi gdje će „njegovih“ 60.000 KM biti utrošeno.
Da je više poštovanja prema državnim institucijama, a manje političkih interesa, predviđeni novac po logici stvari bio bi usmjeren lokalnim zajednicama za projekte koje oni smatraju prioritetnim, ali Vlada USK-a i poslanici u Skupštini ovakvim postupcima sebe stavljaju iznad državnih institucija i koriste budžetska sredstva za realizaciju „ličnih“ projekata po selima i zaseocima.
Bilo kako bilo, Grad Bihać je od 1 milion KM zapalo samo 170.000 KM koje svojataju sve političke stranke i pojedinci skupštinski zastupnici iz Bihaća koji podržavaju Vladu USK.

– Ilda Alibegović: 60.000 KM (Nezavisna)
– Vildana Alibabić: 60.000 KM (Naša stranka)
– Irma Fatkić: 25.000 KM (ASDA)
– Fatka Kulenović: 25.000 KM (SDP)

Kako je zastupnički kolač iz Budžeta bio 60.000 KM po zastupniku, postavlja se pitanje zašto je zastupnice Irmu Fatkić (ASDA Bihać) i Fatku Kulenović (SDP Bihać) „zapalo“ samo po 25.000 KM za koje su se njihove stranke u nekoliko navrata pohvalile kako su „donijele“ u Bihać i to za asfaltiranje lokalne ceste u Vikićima i jedne kanalizacije u Bakšaišu.

Inače, Budžet USK-a za 2019. godinu iznosio je 224 miliona i 600 hiljada KM, samo Općina Bužim ostvarila je 325.000 KM iz granta za niže nivoe vlasti, dok se pojedini skupštinski zastupnici čija primanja su i do 2.500 KM mjesečno hvale kako su svojim angažmanom i zalaganjem svom gradu obezbijedili čitavih 25.000 KM za asfaltiranje nekog seoskog putića.

Ukoliko je to, pored pozicija koje su zauzeli i zbog kojih podržavaju trenutnu Vladu USK-a koja se ponaša kao ispostava Grada Cazina u Bihaću, rezultat godišnjeg rada navedenih stranaka i zastupnika u Skupštini USK, jasno je da građani Bihaća od istih ne mogu očekivati baš ništa.

Izvor: Amir Žerić – Nezadovoljni građanin Bihaća

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se