Najveći psihološki eksperiment na ovim prostorima završen: učestvovalo skoro 600 ispitanika!

Info portal krajina.ba s ponosom objavljuje vijest o najvećem psihološkom eksperimentu koji je sproveden na ovim prostorima, a u suradnji upravo s našim portalom. Naime, proteklih sedmica naši pratitelji imali su priliku učestvovati u anketi koju smo objavljivali zasebno za svaku od općina/gradova Unsko-sanskog kantona. Ova anketa zapravo je bila eksperiment koji je iz oblasti socijalne psihologije završila mr.sci. Dijana Sulejmanović, viši asistent na bihaćkom Univerzitetu (Islamski pedagoški fakultet).
Eksperiment je zvanično počeo 13. augusta, a završen je 6. oktobra. Anonimno i dobrovoljno, u eksperimentu je učestvovalo čak 559 ispitanika, podijeljenih u kontrolnu i eksperimentalnu grupu. Ovo je, nesumnjivo, najmasovniji psihološki eksperiment na ovim prostorima ikad proveden.

Eksperimentalni zadatak odnosio se na ovogodišnje lokalne izbore u BiH – biranje članova općinskih i gradskih vijeća te (grado)načelnika, a istraživanje je obuhvatilo i niz psiholoških skala kojima su ispitivane osobine ličnosti glasača, konformizam, politički cinizam te zavjerenički mentalitet. Sam eksperiment odnosio se na pitanje da li pojedinac prati gomilu, odnosno da li će manipulacija informacijom utjecati na normativni konformizam i odabir pojedinca u situaciji izbora političkih stranaka i načelničkih kandidata.

Ovaj eksperiment nastavak je istraživačkog interesa Dijane Sulejmanović za fenomen konformizma i socijalnog utjecaja kojima se bavila i u svojoj doktorskoj disertaciji. Inače, mr Sulejmanović doktorske studije iz psihologije uspješno završava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je narednog mjeseca očekuje odbrana disertacije pod nazivom “Ličnosne i stavovske determinante mijenjanja etničkih stereotipija u situaciji informacijskog socijalnog utjecaja.”
Kao viši asistent angažirana je na bihaćkom Univerzitetu od 2014. godine, a dosad je objavila desetine naučnih članaka, učestvovala na tridesetak naučnih konferencija te je član recenzentskih timova za dva časopisa. Nedavno je na Islamskom pedagoškom fakultetu, gdje je zaposlena na vježbama iz psiholoških predmeta, bila gost-urednik tematskog zbornika radova o očuvanju mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije koronavirusa.

Rezultati eksperimenta o socijalnom utjecaju i izborima glasača u Krajini bit će detaljno objavljeni nakon 15. novembra, odnosno nakon održavanja lokalnih izbora, a kako bi se izbjegao utjecaj na političku sklonost glasača.
Portal Krajina.ba i istraživač Dijana Sulejmanović ovim putem se zahvaljuju svim učesnicima eksperimenta, koji su svojim odgovorima omogućili izuzetno pouzdane i značajne rezultate o profilu glasača i načinima kako manipulacija informacijom utječe na promjenu stavova grupe.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe