Najveći problem poljoprivrede i poljoprivrednika u BiH

Iako su najavili, poljoprivrednici danas nisu blokirali granične prelaze, ali ni institucije BiH. Najavili su protest zbog neuvođenja zaštitnih mjera, ali kako kažu, nisu imali političkog jedinstva. Političkog jedinstva nema ni u Vijeću ministara.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Mujanović trenutno je oko 400 grla. Proizvode, mlijeko, sireve, meso, povrće voće. Na svemu tome angažovano je od 40 do 50 zaposlenih. Posla je mnogo, no najveći je problem plasman.

“Meso koje se uvozi u BiH je meso van kategorije, budući da je meso van kategorije ono ima nisku cijenu. Zbog niske cijene uvoznici imaju mogućnost manipulacije tržištem, zbog te manipulacije stvara se višek visokokvalitetnih domaćih bh. proizvoda”, kazao je Muhamed Mujanović, poljoprivredni proizvođač.

Zbog toga poljoprivrednici traže zaštitne mjere. Kao mogućnost predlažu uvođenje carina i prelevmana za uvoz proizvoda iz EU i zemalja CEFTA-e. Ili, s druge strane, jačanje poticaja.

Prijedlog zaštitnih mjera više puta bio na stolu Vijeća ministara

“Sad trenutno nigdje ne izvozimo, a nemamo mi šta izvesti kada možemo proizvesti samo 37% potreba BiH, nego jednostavno da naša djeca jedu zdravu, provjerenu hranu, a ne da jedu zaleđenu hranu iz robnih rezervi iz drugih zemalja koje su sebe zaštitile”, istakao je Savo Bakajlić, Udruženje poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Prijedlog zaštitnih mjera više puta je na dnevni red Savjeta ministara stavljao resorni ministar Staša Košarac.

“Јer je stav Republike Srpske da je neophodno uvesti zaštitne mjere, prelevmane i carine za uvoz svježeg i rashlađenog mesa iz jednog prostog razloga, što danas jedino u BiH možete da uvozite iz EU i ne plaćate ništa, pri čemu je sav teret na našim farmerima i institucijama RS, jer je poljoprireda primarna nadležnost entiteta”, izjavio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prijedlog nikada nije dobio potrebnu podršku, a ni pitanje zaštite poljoprivrednika nije moglo proći bez političkih konotacija. Iako su poljoprivrednici najavljivali blokadu graničnih prelaza i Institucija BiH, nisu se uspjeli dogovoriti.

“Staša Košarac je na kraju počeo da vrijeđa. Kao, Bošnjaci hoće da uvedu ministarstvo na mala vrata. Evo ja mu ovim putem poručujemo, nećemo na mala vrata, hoćemo na velika vrata, da se zaštite interesi, državljana, građana, poljoprivrednika ove države”, kazao je Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Na Košarčev prijedlog, sutra će se ponovo, na sjednici Savjeta ministara naći Zaštitne mjere u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe