Zašto je doručak tako važan?
Doručak prekida period posta tokom noći. Ovaj obrok nadoknađuje opskrbu glukozom kako bi se povećao nivo energije i budnosti, istovremeno osiguravajući sve potrebne hranjive tvari za dobro zdravlje. Mnoga istraživanja su pokazala prednosti konzumiranja doručka. U kratkom roku, ovaj obrok poboljšava vašu razinu energije, sposobnosti koncentracije, a dugoročno može pomoći da upravljate težinom, smanjite rizik od dijabetesa tipa 2 i od srčanih bolesti. Uprkos ovim blagodatima, mnogi ljudi preskaču doručak iz različitih razloga. Srećom, postoje mnogi načini da jednostavno uključite doručak u rutinu.
Energija
Izvor energije u tijelu je glukoza. Glukoza se razgrađuje i apsorbira iz ugljikohidrata koje jedete. Tijelo većinu svoje energije pohranjuje kao masnoće. Ali vaše tijelo pohranjuje i malo glukoze kao glikogena, najviše u jetri, s manjim količinama u mišićima. Tokom perioda posta, na primjer preko noći, jetra razgrađuje glikogen i pušta ga u vaš krvotok kao glukozu kako bi nivo šećera u krvi bio stabilan. Ovo je posebno važno za vaš mozak, koji se zbog energije gotovo u potpunosti oslanja na glukozu. Ujutro, nakon što ste bez hrane ostali 12 sati, vaše zalihe glikogena su male. Jednom kada se potroši sva energija iz vaših zaliha glikogena, vaše tijelo počinje razgrađivati masne kiseline kako bi proizvelo potrebnu energiju. Zdrav doručak povećava razinu energije i vraća vam nivo glikogena spreman da metabolizam bude funkcionalan tokom dana.
Esencijalni vitamini, minerali i hranjive tvari
Hrana koja se najčešće jede za doručak bogata je ključnim hranjivim sastojcima kao što su folati, kalcijum, željezo, B vitamini i vlakna. Doručak vam omogućava velik unos hranljivih sastojaka u jednom danu. U stvari, ljudi koji jedu doručak vjerovatnije će ispuniti svoje preporučene dnevne unose vitamina i minerala od onih koji to ne čine. Esencijalni vitamini, minerali i drugi hranjivi sastojci mogu se dobiti samo iz hrane, stoga je važno da jedete zdrav doručak koji vam može pomoći da poboljšate zdravlje i ojačate imunitet.
Doručak vam pomaže da kontrolišete svoju težinu
Ljudi koji redovno jedu doručak imaju manje šanse da dobiju prekomjernu težinu ili razviju pretilost. Doručak smanjuje velike fluktuacije u nivou glukoze u krvi, što vam pomaže da kontrolišete apetit. Doručak vas također ispunjava, tako da je manje vjerovatno da ćete posegnuti za nezdravom hranom tokom dana.
Jača mozak
Ako ne doručkujete, moglo bi se desiti da se osjećate sporo i da se borite da se usredotočite na određene stvari. To je zato što vaš mozak nije primio energiju (glukozu) koja mu je potrebna da bi započeo svoj rad. Brojne studije sugerišu da doručak utječe na vaše mentalne performanse, uključujući vašu pažnju, sposobnost koncentracije i pamćenje.