Ključno je odabrati odgovarajući komad mesa. Za dinstanje su najbolji oni nešto žilaviji – poput telećih rebara ili plećke. Upravo takvo meso nakon dužeg kuhanja postaje izuzetno mekano i bogato aromom.
Dinstanje se preporučuje u šerpi sa debljim dnom – jer se toplota ravnomjerno raspoređuje, pa nema straha da će jelo zagorjeti. Prvi korak je uvijek kratko prženje mesa na jakoj temperaturi. Ovaj postupak “zatvara” sokove u mesu, što je ključno da bi ono ostalo sočno.
Zatim slijedi dinstanje uz dodatak vrlo male količine vode – tek toliko da se meso ne prepeče. Bitno je da se proces odvija na tihoj vatri i pod poklopcem, jer para koja se stvara kondenzira i vraća u meso, omekšavajući ga i obogaćujući aromu.
Strpljenje je najvažniji sastojak. Dinstano meso ne trpi žurbu – ali kada je gotovo, dobijate jelo koje će svakoga oboriti s nogu.
Ako do sada niste savladali ovu tehniku, pravo je vrijeme da probate. Vaša nepca će vam biti zahvalna.