Najbolji prirodni lijek za pluća od samo 2 sastojka: Korijen ove biljke se koristio vijekovima, a svima je dostupan

Ljekoviti dio biljke je korijen koji ima prijatan miris, ali ukus je gorak. Korijen omana se najčešće koristi za izradi prirodnih lijekova za disajne puteve, odnos čišćenje pluća i liječenje kašlja.

Preporučuje se za liječenje astme i bronhitisa. U slučaju suhog kašlja oman razbija sluz i podstiče njegovo izbacivanje. Na taj način pročišćava pluća i olakšava disanje.

Oman sadrži etarska ulja (kamfor, helenin), inulin, alantoninsku kiselinu, seskviterpenske laktone, saponime, sterole i pektin.

Esencijalna ulja iz omana koristila su se za liječenju kašlja kod tuberkoloze, a iskustva pokazuje da njegov korijen podstiče liječenje prehlade, gripa, pneumonije, bronhitisa, astme i pleuritisa.

Oman se može koristiti kao tinktura, čaj, kao esencijalno ulje i kao kombinacija sa drugim ljekovitim prirodnim namirnicama.

Jedan od poznatijih lijekova od omana namijenjen za zdravlje pluća i disajne puteve jeste kombinacija meda i ove biljke.

Priprema:

Korijen omana isjeckajte na komade, pa ga stavite u teglu. Potrebno je da polovinu tegle od 750 ml ispunite korijenom, a zatim u drugu polovinu dodajte med.

Prevrćite teglu nekoliko dana na jednu, pa na drugu stranu, kako bi se sastojci sjedinili.

Nakon par dana lijek možete koristiti, a preporučljivo je da ga čuvate u frižideru.

Dok med ublažava iritacije u grlu i plućima, oman ima antibakterijsko dejstvo i uspješno razbija sluz u plućima.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]