Nekoliko ideja kako da napravite najbolji doručak koji će vaše tijelo snabdjeti vitaminima i dobrom energijom.
Ukoliko ste razmišljali koje voće je pravi izbor za doručak, dajemo vam nekoliko prijedloga. Voće koje će vas za početak hidrirati, podići nivo energije, razbuditi i uz to je prepuno vitamina.
Breskve
Mnogi vitamini, posebno vitamin A, nalaze se u breskvama. Pokazalo se da ovo voće dobro utiče na kvalitet kože, što je posebno važno u ljetnjem periodu. Ne morate ih koristiti samo u voćnoj salati, već napravite originalnu varijantu kapreze salate. Breskve i paradajz isjecite na tanje komade, pa dodajte svježu mocarelu, listove bosiljka, so, balzamiko sirće i ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Lubenica
Ništa ne evocira na ljeto kao komadići hladne svježe hrskavo-slatke lubenice. Ona ima 11 grama ugljenih hidrata po šolji i puna je vode, što je posebno zdravo. Kako biste je okusili na nešto drugačiji način, očišćene komadiće lubenice pospite izmrvljenim feta sirom, listićima mente, solju, biberom, i maslinovim uljem.
Dinja
Zbog toga što u sebi sadrži betakaroten i vitamin C, dinja treba što češće da bude vaš izbor. Posebno je važno da je jesti prilikom izlaganja suncu i visokim temperaturama. Kao osvježavajuću poslasticu predlažemo vam da polovinu dinje očistite, a zatim napunite grčkim jogurtom, malinama, borovnicama, sušenim godži bobicama i medom.
Maline
Istraživanja su pokazala da su maline, zbog prisustva kalijuma, izvrsne u borbi protiv raznih bolesti. Ali, ako želite da budete „nevaljali”, napravite varijantu mohito koktela. Pored bijelog ruma, soka limete i listova mente, dodajte zgnječene maline, proseko i sirup od agave. Budite bez brige, nijedno od ova dva alkoholna pića nemaju visoku kalorijsku vrijednost. Uostalom, šta je ljeto bez dobrog koktela?
Borovnice
Ovo slatko voće je puno antioksidansa, a uz to posjeduje veoma malo ugljenih hidrata. Na primjer, pola šolje borovnica u sebi sadrži samo 10 grama ugljenih hidrata. Možete ih jesti same, za užinu; ubacite ih u musli za doručak; a isprobajte ih i u salati za ručak ili večeru. Za dotičnu salatu pomješajte listove zelene salate, komadiće krastavca, sirove bademe, i naravno borovnice, pa prelijte jednostavnim dresingom.
Kupine
Zato što imaju magnezijum i obilje vlakana, konzumiranje kupina liječi rane i regeneriše kožu. Probajte sljedeći recept. Izgnječite kupine sa malo smeđeg šećera, ubacite ih u šerpicu zajedno sa kašičicom hrena, sokom limuna, isjeckanim peršunom, solju, biberom i uljem od sjemena grožđa. Kada se sos zgusne, prelijte ga preko mesa, najbolje je divljači.