Najbolja hrana za zdravu jetru

IZVORbody.ba

Jetra je jedan od vitalnih organa u ljudskom tijelu. Ovaj organ ima izuzetno važnu ulogu u ljudskom tijelu.

Srećom, postoje metode kojima možemo zaštititi jetru, a prije svega ovo se odnosi na zdravu ishranu. Osim toga, važno je održavati normalnu tjelesnu težinu uz pomoć fizičke aktivnosti, te izgbjegavati alkohol. Donosimo vam najzdravije namirnice za dobru funkciju jetre:

Voda
Nakon zraka, voda je potrebna organizmu više od bilo koje druge supstance – uključujući i hranu. Ona “ispire” štetne tvari iz organizma, te ćete se osjećati bolje ako popijete dovoljno vode kroz dan.

Jabuke
Jabuke su dobre i za zdravlje jetre. Ako je jetra zdrava, sposobna je držati štetne tvari van tijela bez procesa detoksikacije, a jabuke zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina C i A, te magnezija, joda i bakra djeluju kao prirodan diuretik pa će tako štititi jetru, a samim time i cjelokupno zdravlje pojedinca.

Artičoke
Iako imaju zaštitnički utjecaj na stanice jetre, artičoke također mogu pomoći u regeneraciji jetre i poboljšati njenu funkciju. One također podržavaju proizvodnju žuči, koja je važna za probavu i asimilaciju vrijednih sastojaka. Određena klinička istraživanja su pokazala da artičoke mogu sniziti i razinu triglicerida.

Maslačak
Ova biljka predstavlja idealan tretman za jetru jer je vrlo učinkovita i u većini slučajeva vrlo sigurna (osim toga, prilično je jeftina). Koristiti se mogu svi dijelovi cvijeta, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji liječi jetru. Lišće je dobro znano po promicanju zdravlja bubrega.

BIjeli luk
Možemo reći da se radi o najstarijem lijeku na svijetu jer bijeli luk sadrži alicin, komponentu koja djeluje kao snažan “čistač” organizma. Dodajte bijeli luk u vašu ishranu i zbog brojnih drugih beneficija ovog nevjerovatnog povrća.

Jaja
Jaja pružaju neke od najkvalitetnijih proteina, koji sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina i kolina. Vaša jetra treba ove esencijalne aminokiseline za obavljanje detoksikacijskih procesa. Kolin je potreban za jak metabolizam, nalazi se u žumanjku i štiti jetru od širokog raspona toksičnih tvari dok detoksificira teške metale.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe