Na sarajevski aerodrom ponovo sletio avion sa strancima: Granična policija traži da se odmah zatvori!

U vrijeme svjetske pandemije koronavirusa na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je iz Dubaija sletio avion sa dvjestotinjak putnika od kojih je znatan broj stranih državljana, saznaje Klix.ba.
S obzirom na to da je većina regionalnih i evropskih aerodroma zatvorena, postavlja se pitanje zašto isto nije učinjeno s Međunarodnim aerodromom Sarajevo.

Među putnicima koji su danas došli u grad su, saznajemo, i državljani Crne Gore te Sjeverne Makedonije. Ambasador Crne Gore u BiH, kako nam je potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman, odmah se uključio te je organiziran autobus koji će ove osobe prevesti do granice.

“Smatramo da bi se Međunarodni aerodrom Sarajevo odmah trebao zatvoriti za putnički promet, ne za robu ili naprimjer humanitarnu pomoć. Ovaj aerodrom je postao sabirni centar za putnike u regionu koji se vraćaju, primjerice iz egzotičnih zemalja, i ne mogu sletjeti na aerodrome u svojim zemljama jer su zatvoreni. Šta treba još sačekati da to uradi i Sarajevo”, upitao je Hoffman.

On je kazao da za ovu odluku nije potrebno Vijeće ministara, već se to može uraditi odlukom Kriznog štaba FBiH.

S obzirom na to da mnoge zemlje zatvaraju granice, a samim tim i aerodrome u cilju sprečavanja širenja zaraze, dok se istovremeno naređuju strogi karantini, ostaje nejasno kako država misli iskontrolisati ovaj protok putnika.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je na aerodrom u Sarajevu sletjela grupa srbijanskih državljana te su uz policijsku pratnju morali biti prevezeni do granice.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe