NA PRVOJ REDOVNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE USK POTVRĐENA VISINA ZDRAVSTVENE PREMIJE OD 20 KM

Skupština Unsko-sanskog kantona na današnjoj prvoj redovnoj sjednici potvrdila je iznos ovogodišnje zdravstvene premije od 20 KM. Prijedlog odluke za utvrđivanje visine premije zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu dobio je podršku većine zastupnika, iako neki od njih smatraju da se ta obaveza treba u potpunosti ukinuti.

“Naravno da sam protiv plaćanja zdravstvene premije, jer građani od nje nemaju nikakve koristi. Bila sam protiv uopšte uvrštavanja ove tačke u Dnevni red. Takav stav obrazlažem činjenicama da građani plaćaju sve osim osnovnih nalaza, a da neke specijalističke preglede čekaju i do godinu dana. Zbog toga su prinuđeni te preglede obaviti u privatnim ustanovama i ponovo ih platiti. Zato sam i glasala protiv”, izjavila je zastupnica Naroda i pravde (NiP) u Skupštini USK Azra Tajić.

S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) Agan Bunić smatrao je kako je nepotrebno da se ova odluka donosi na ovakav način, te iz godine u godinu koristi kao prilika za “politiziranje”.

“Predložio sam zaključak kojim bi u narednom periodu Odluku o visini zdravstvene premije donosila Vlada, naravno na obavezni prijedlog i uz konsultacije Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. Ovo je pitanje koje se svake godine u skupštinskim klupama koristi za politiziranje i prikupljanje jeftinih političkih poena. Moj prijedlog nije podržan, pa ćemo i dogodine od ovoga praviti neko političko pitanje, iako su dobro poznati zakonski osnovi i okviri za donošenje ovakvih odluka”, kazao je Bunić.

Skupštinski zastupnici danas nisu podržali prijedlog njihovog kolege iz Naše stranke Jasmina Hušića, koji je predložio da se u Dnevni red uvrsti i izglasavanje Rezolucije o rješavanju problema u zdravstvenom sektoru. To je obrazloženo potrebom da se o tome prvo trebaju očitovati resorno ministarstvo, Zavod zdravstvenog osiguranja, kao i predstavnici ovdašnjih zdravstvenih ustanova, odnosno medicinski radnici.

Inače, na prvoj redovnoj sjednici usvojen je i Program rada Skupštine za tekuću godinu, dok će se u nastavku raspravljati o prošlogodišnjim radnim izvještajima određenih kantonalnih ustanova.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe