Na prevaru dobile 160.000 KM kredita i kupovale na rate u prodavnicama

IZVORavaz.ba

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Lejlu Dautbašić, Džanu Riković Delimustafić, Berinu Jašarević, Zoricu Miličević Buljubašić i Mirhu Feriz.

Lejla Dautbašić osuđena ja na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri mjeseca zbog prevare, obmane pri dobivanju kredita i krivotvorenja isprave.

Za ista krivična djela Džana Riković Delimustafić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita, Berini Jašarević izrečena je uvjetna osuda u trajanju od dvije godine koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Zorica Miličević Buljubašić zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita osuđena je na uvjetnu osudu od jedne godine i osam mjeseci, dok je Mirha Feriz zbog istog krivičnog djela osuđena na jednu godinu i tri mjeseca uvjetno.

Optužene se terete da su u periodu od septembra do decembra 2015. godine, nakon što je Lejla Dautbašić, inače, zasposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, krivotvorila dokumentaciju o navodnom zaposlenju ostalih optuženih u Ministarstvu sigurnosti BiH, podizale nenamjenske kredite na tuđa i svoja imena koristeći krivotvorene dokumente i to u visini od po 50.000 do 60.000 KM kod komercijalnih banaka. Istovremeno, vršile su i kupovinu robe na rate u firmi „Robot“ te su novac i robu dijelile međusobno.

Počinjenjem navednih krivičnih djela komercijalne banke su oštetile za iznos veći od 160.000 KM.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe