NA POMOLU VELIKA AFERA U HRVATSKOJ: U zemljotresu se rušile i kuće obnovljene nakon rata!

Hrvatsko Državno tužilaštvp u ponedjeljak je potvrdilo da će Uskok hitno od policije zatražiti provođenje kriminalističkog istraživanja oko mogućih nepravilnosti u obnovi kuća na petrinjskom području stradalih u ratnim razaranjima, a koje su teško oštećene i razrušene i u nedavnom potresu.

– U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti, navodi se u kratkom priopćenju.

Nešto ranije se i premijer Andrej Plenković založio da se ispitaju sve okolnosti, a u nedjelju je utvrđivanje odgovornosti zatražio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić gostovao je u Newsroomu N1 televizije, gdje je govorio i o posljedicama razornog potresa na petrinjskom području te rušenju kuća koje su obnavljane nakon rata.

– To čak nije teško ispitati, postoji potpuna dokumentacija, zna se tko je projektirao, tko je gradio, tko je nadzirao, svi subjekti su poznati. Tu se nema raditi što duže od dva sata da se potpuno jasno zna, u dva sata ćete točno vidjeti tko je tu tko i tko je za što odgovoran, smatra Čačić.

Čačić je naveo da se takvo što može i kazneno goniti.

Radi se o ratnom profiterstvu, tu nema zastare. Ti koji su sudjelovali su i odgovorni, rekao je za N1.

– Preuzimanjem ministarstva imao sam određenih dojava s terena da ima nekvalitetne gradnje. Odmah sam formirao posebnu upravu za unutrašnju kontrolu koja nikad nije postojala u tom ministarstvu. Ta uprava je dobila zadatak da ispita ono što smo čuli te da dokumentaciju preda DORH-u. Mi smo to učinili. U okviru toga su se dogodile i neke kadrovske promjene i o tome svemu postoji jasna dokumentacija. Odgovornost postoji od razine ministra preko zamjenika, pomoćnika i dalje i što se mene tiče, mislim da bi bilo jako važno da se vrlo brzo i jasno kaže što se tu dogodilo, kazao je Čačić i dodao da je cijela priča lako provjerljiva.

Čačić je kazao da su nastojali ustanoviti jesu li postojale neke rodbinske veze između nekih koji su bili tada političko rukovodstvo ministarstva i nekih tvrtki koje su izvodile radove te je naveo da su takve veze postojale.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe