11.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata nije potvrđen niti jedan slučaj pozitivan na virus COVID-19

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata nije potvrđen niti jedan slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime je broj oboljelih na području grada iznosi četiri osobe, uz jedan smrtni slučaj. Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 553 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2344 osoba.

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirana su 4 narušavanja javnog reda i mira – „Uznemiravanje građana pisanjem poruka putem društvenih mreža“. Također, evidentirane su i dvije saobraćajne nesreće.

Vatrogasna jedinica Bihać imala je dvije intervencije. Ugašen je požar na dimnjaku kuće koja se nalazi u MZ Harmani, te požar na napuštenom objektu u ulici Brčanska bb u MZ Mali Lug.

Ispred ZU „Doma zdravlja“ u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu, a shodno naredbi Gradskog štaba Civilne zaštite u toku su završni radovi na uređenju izolatorija kapaciteta 75 kreveta za oboljele osobe od koronavirusa IV kategorije (kritično oboljelih koronavirusom COVID-19), III kategorije, kao i srednje teško oboljele osobe koronavirusom COVID-19 i II kategorije po procjeni ovlaštenog ljekara.

JP Veterinarska stanica Bihać izvršila je dezinfekciju prostora Organa uprave i Vatrogasne jedinice Bihać. Pored toga rade dezinfekciju svih prevoznih sredstava za prevoz namirnica životinjskog porijekla u unutrašnjem prometu i onih što ulaze iz inostranstva. U kontinuitetu se vrši dezinfekcija šalterskih službi banaka i privremenih prihvatnih centara za migrante.

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari Žegar, Ripač (10 osobe u izolaciji), Srbljani, Pritoka( šest osoba u zolaciji), Izačić ( 51 osoba u izolaciji), Hatinac, Orašac ( 26 osoba u izolaciji), Vrsta ( 15 osoba u izolaciji), Kamenica ( 15 osoba u izolaciji), Brekovica ( 33 osobe u izolaciji), Vedro Polje, Luke, Jezero-Privilica, Kulen Vakuf ( 2 osobe u izolaciji), građani u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći, a pored nabavke hrane vrši se čišćenje snijega, dostava hrane i plaćanje računa.

Članovi Gorske službe spašavanja stavili su se na raspolaganje Gradskom štabu civilne zaštite kada je u pitanju pomoć starijim osobama. Svi građani koji budu imali potrebu za pomoć mogu se obratiti na broj 037/223-266 – dežurni operativni centar Gradske službe civilne zaštite.

Upravitelji zgrada vrše pojačano čišćenje i dezinfekciju objekata kolektivnog stanovanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe