Na isto nam dođe: Peteva će smijeniti navijači, Barbareza rezultati

Predviđanja i prognoze spadaju u najveći rizik ovoga zanata. To je najnezahvalniji moment pri sklapanju priče, komentara, reportaže… Ali rizik predviđanja je podrazumijevajući, on se ne može i ne smije do unedogled izbjegavati i odgađati.

Pa nam stoga valja pokušati projicirati razvoj događaja nakon (eventualnog) izbora selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Kako je izbor jako sužen i kako je spao na Sergeja Barbareza i Ivayla Peteva, mnogi su se ohladili, više ni kafane ne vode posebno žučne rasprave. Slobodniji, znači nezavisni, kritičari lamentiraju nad „potrošenim legendama“ i nad „omalovažavanjem pravih trenera“. U ovom potonjem ima dosta istine, ali zloslutno je i „hlađenje kafane“ jer ono, bez dvojbe, znači kratak rok trajanja novoga selektora. Naravno, bez vidljivih rezultata.

U slučaju dvojice koji su ostali „u šeširu“, razlika će biti jedino u načinu svrgavanja. Ukoliko bude izabran, Peteva će, posve izvjesno, smijeniti navijači koji se osjećaju poniženi činjenicom da im reprezentacijom ravna anonimni, prosječni i nedokazani trener. K tomu stranac!

I zaista, kraj toliko domaćih stručnjaka mi se priklanjamo farsičnom ganjanju inata bivšeg reprezentativca, člana „stručne komisije“, kojega smo – koje li ironije – iracionalno voljeli. Zaista je nepotrebno na ovom mjestu nabrajati nepregledni spisak trenera koji su pozvaniji od Peteva voditi naše izabrane nogometaše. Stoga su više nego opravdana očekivanja da će ga navijači bojkotirati, a većina starih igrača „minirati“.

Sergej Barbarez, pak, lik je iz serijala „Kucamo na vrata zaboravljenih asova“. Podaleko od nogometa za čovjeka koji reflektira biti selektor. Barbarez je sjajni igrač iz perioda naše borbe za golo bitisanje, iz vremena kad smo dokazivali svijetu da postojimo, da nas ima… Slike i snimci iz tog vremena jedini su podsjetnik na njega, uz ponekog starog, zadrtog Veležovca kao što je moj šankerski subesjednik Vedran, koji veli: Neka budemo zadnji, samo nek’ Barbarez bude selektor. Tako će mu i biti! Čovjek bez trenerskog pedigrea, samo sa igračkim autoritetom, uz nekolicinu mušičavih igrača, ne može napraviti rezultatski pomak.

Nedostatak iskustva uvjetovati će izostanak rezultata,što u konačnici znači – smjena! Kad povučemo paralelu s razlozima zbog kojih će pasti Petev, ima neke razlike, ali, na isto nam dođe!

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe