Na graničnim prijelazima u FBiH do sada izdato 17.680 rješenja o izolaciji

IZVORklix.ba

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopćio je da se nastavlja raditi na suzbijanju širenja koronavirusa i da je do sada izdato 17.680 rješenja o izolaciji.
Odluka o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH je donesena 15. marta 2020. godine. Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

“Pored GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane su na GP Izačić, GP Orašje, GP Bijača i GP Kamensko. Zaključno s danom 26.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 17.680 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana”, navodi se u saopćenju.

Navode kako je nadzorima i mjerama, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.829 lica – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 164 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

“Danas ističu mjere iz 130 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 92 rješenja izdata od strane kantonalnih sanitarnih inspektora na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 662 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana. Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javaljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana”, navodi se u saopćenju.

Kantonalni policijski organi, saopćeno je, svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 242 zbirne službene zabilješke o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica.

Potvrditi su da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe