1.7 C
Bihać
Srijeda, 6 Decembra, 2023

Na današnjoj sjednici Vlade USK donesena je odluka o isplatama novčane naknade za RVI (FOTO)

U Bihaću je danas održana sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona. Mustafa Ružnić, premijer i članovi Vlade Kantona podržali su prijedlog Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu novčane naknade demobilisanim braniocima za period 01.06.2023. do 31.12.2023 godine. Ovom odlukom je izvršeno povećanje koeficijenta za obračun i isplatu novčane naknade demobilisanim borcima na području ovog kantona.

– Do 31.05.2023.godine obračun novčane naknade demobilisanim borcima vrši se uz primjenu koeficijenta 1. Zbog inflacije i rasta troškova života stvorile su se pretpostavke da se navedena naknada poveća, a u tom cilju je na inicijativu skupštinskog poslanika Asmira Ćufurović došlo do izmjene Zakona o dopunskim pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica te je data mogućnost da se koeficijent može povećati. Pored navedenog inicijativu za povećanje novčane naknade uputilo je i Vijeće Grada Cazina. Donijeli smo odluku o povećanju koeficijenta za obračun naknade sa 1 na 1,4 obrazložio je Esad Bašagić, ministar za pitanja boraca i RVI.

Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila je i Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2023.godinu, obrađivača Ministarstva finansija i isti uputila Skupštini Unsko- sanskog kantona na razmatranje po skraćenom postupku. U obrazloženju je navedeno da je nakon poplava koje su na području Kantona uzrokovale velike štete potrebno hitno intervenisati zbog sanacija šteta a kako bi se omogućilo raspoređivanje sredstava za posebne namjene neophodno je isto predvidjeti Zakonom o izvršavanju Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2023. godinu. Izmjene i dopune predmetnog Zakona su rađene na prijedlog Kanonalnog štaba civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike i Ministarstva za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida.

Vlada USK je, putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, iz sredstava kapitalnih grantova, odobrila danas grant za Grad Bosanska Krupa te je za projekat izgradnje sportske dvorane odobren iznos od 1.300.000,00 KM. Za Grad Cazin odobren je kapitalni grant u iznosu od 2 miliona KM za projekat obnove dvorca Lotara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika, Stari grad Ostrožac.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na 24. sjednici, Vlada USK je usvojila Odluku o utrošku sredstava za nabavku građevina za ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja za 2023. godinu. Budžetom Unsko-sanskog kantona za 2023. godinu, za ovu namjenu je planirano 1.030.706,00 KM.

Odobren je i raspored sredstava utvrđenih Budžetom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za rekonstrukciju i investiciono održavanje u ukupnom iznosu od 459.600,00 KM za ustanove iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta koje su dostavile svoje zahtjeve koji se odnose na saniranje i prevenciju šteta prouzrokovanih poplavama, zatim za završetak započetih projekata, rješavanje problema grijanja i sanacije zastarjelih cjevovoda i energetske efikasnosti.

Odlukom o rasporedu sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje za ustanove iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Vlada USK je odobrila raspoređivanje sredstava osnovnim i srednjim školama na području Kantona a shodno odobrenim sredstvima u Budžetu, biće raspoređen iznos od 3.018.099,00 KM.

Na prijedlog Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća Vlada Unsko-sanskog kantona danas je dodijelila

jednokratnu novčanu pomoć za hitne intervencije Gradu Bosanska Krupa u iznosu od 20 000 KM.

Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je odluku o usvajanju programa utroška sredstava granta za Centar “Duga” Kulen Vakuf iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2023.godinu u iznosu od 50.000 KM, za sufinansiranje troškova smještaja djece bez roditeljskog staranja. Za sufinansiranje troškova smještaja žrtvava porodičnog nasilja u Sigurnu kuću putem Ministarstva zdravstva i socijalne politike Vlada USK odobrila je grant od 50 000 KM a Savezu udruženja penzionera USK odobren je grant iz u iznosu od 100.000 maraka za podršku u radu i pomoć najugroženijim članovima.

Članovi Vlade USK usvojili su danas program utroška sredstava Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za grantove učenicima i studentima za 2023. godinu u iznosu od 57.000,00 KM. Ova sredstva namijenjena su za pomoć redovnim učenicima osnovnog i srednjeg obrazovanja i studentima teškog materijalno – socijalnog statusa za sufinansiranje troškova školovanja, nabavku knjiga i učila, drugih materijalnih troškova i liječenja; za nagrade za učenike generacije u osnovnom i srednjem obrazovanju, nagrade najboljim studentima završenog studija u akademskoj godini iz svih naučnih oblasti te nagrade nadarenim učenicima i studentima za postignute najbolje rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima.

Na današnjoj sjednici Vlada Unsko-sanskog kantona razmotrila je Izvještaj o provođenju gender akcionog plana za drugo polugodište 2022. godine te zaključkom zadužila sve institucije i ustanove u nadležnosti Unsko-sanskog kantona da u kontinuitetu sprovode obaveze koje proizilaze iz Gender akcionog plana Unsko-sanskog kantona za period 2022.-2025.godine i surađuju sa Koordinacionim odborom za praćenje provođenja Gender akcionog plana Unsko-sanskog kantona za period 2022. – 2025.godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe