12.6 C
Bihać
Petak, 20 Maja, 2022

Na današnji dan jedan Srbin zavio Švedsku u crno (VIDEO)

Mijailović je zločin počinio u trenutku kada Lind nije imala pored sebe obezbjeđenje, a istragom je utvrđeno da zločin nije bio politički motivisan zbog NATO-vog bombardovanja Srbije, kako se s početka vjerovalo.

Danas se navršava  17 godina od zločina koji je šokirao svjetsku javnost, a koji je počinio Šveđanin srpskog porijekla Mijailo Mijailović. Tog 10. septembra 2003., u 17 sati, švedska nacionalna televizija prekinula je program kako bi saopoštila javnosti da je šeficu diplomatije Annu Lindh (46), napao nepoznatri muškarac ispred tržnog centra u Stokholmu. Sutradan, švedski premijer je saopštio da je Lindh izgubila bitku za život i preminula od posljedica ranjavanja, prenos Nova.rs.

Dok je cijela Švedska oplakivala ministricu koju su nazivali i “najvećom Evropljankom”, policija je tragala za ubicom koji je identifikovan tek nakon dvije sedmice, a potom i uhapšen. Novi šok uslijedio je kada je saopšteno njegovo ime, odbnosno kada je ustanovljeno da je u pitanju emigrant iz Srbije Mijailo Mijailović.

Istražitelji su odmah posumnjali da je ubistvo naručeno i povezano sa bombardovanjem Srbije koje se dogodilo četiri godine ranije, s obzirom na to da je Lindh otvoreno podržala NATO-vu akciju. Međutim, ubrzo se ispostavilo da zločin nije bio politički motivisan u pravcu odnosa Srbije i Evropske unije, već zvjerski čin jednog očajnog emigranta.
Naime, Mijailović je nakon hapšenja pokušao da zavara istražitelje i predstavi se kao neuračunljiv tvrdnjama da je zločin počinio zbog “unutrašnjih glasova”. Međutim, vještačenje je potvrdilo da je u trenutku zločina bio uračunljv zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

Švedski mediji su nekoliko godina kasnije prenijeli da je teško obolio, da bi godinu dan akasnije dao ekslkuzivni intervju za jedan švedski časopis. Mijailović je tada pokušao da objasni razloge zbog kojih je počinio ovaj zločin, tvrdeći da je Lindh ubio nasumično.

“Osjećao sam mržnju prema političarima, i švedskim i srbijanskim. Smatrao sam ih odgovornim za svoje neuspjehe”, rekao je Mijailović, Šveđanin srpskog porijekla u intervjuu za švedski tabloid “Ekspresen”. “Živio sam od malih naknada za nezaposlenost i bolest, nisam imao nikakvo obrazovanje, nikakvu budućnost. Bio sam čovjek bez posla, bez automobila, bez prijatelja, bez ikakve šanse”, kazao je on i dodao da je kobnog dana nosio sa sobom nož, ali da nije pratio Lindh već da ju je slučajno vidio ispred tržnog centra.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se