20.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Na aerodromu u Sarajevu zadržan putnički prtljag u kojem se nalazilo 760 kg hurmi

Hurme su u našu zemlju došle kao putnički prtljag na letu FlyBosnije iz Saudijske Arabije, a nalazile su se u 20 paketa. Kako smo obaviješteni, carinici ih nisu ni evidentirali kao putnički neprihvaćeni prtljag.

Ostaje sporno kako je neko ovoliku količinu hurmi uspio unijeti na komercijalni let.

Na upit Upravi za indirektno oporezivanje BiH dobili smo odgovor da je roba nekomercijalnog karaktera ona za koju se određeni carinski postupak zahtijeva povremeno i čija vrsta i količina ukazuju na to da je namijenjena za privatnu, ličnu ili upotrebu u domaćinstvu primaoca ili osobe koja je unosi ili je jasno da se radi o poklonima.

“U skladu sa Zakonom o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se lični prtljag putnika te roba nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika koju putnici unose sa sobom iz druge države u propisanoj vrsti, količini i vrijednosti”, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu saradnju UINO BiH.

Kovačević podsjeća na jasna zakonska određenja šta se oslobađa plaćanja uvoznih dažbina te da putnici do 17 godina nisu oslobođeni plaćanja na duhan i duhanske proizvode, alkohol i alkoholna pića, vino i pivo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe