14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

MVPBiH: U Iraku blizu 300 bh. državljana

IZVORavaz.ba

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH je od izbijanja krize u regionu Bliskog istoka i prirodnih nepogoda u Australiji u stalnom kontaktu s našim ambasadama i konstantno prikuplja dostupne informacije o našim građanima koji se nalaze u potencijalno ugroženim područjima, potvrđeno je za “Avaz” u MVP-u BiH.

– Prema informacijama Ambasade BiH u Amanu u Jordanu, koja nerezidentno pokriva Irak, procjena je da se u Iraku nalazi više od 300 naših državljana. Radi se, uglavnom, o građanima BiH koji, u sklopu aktivnosti međunarodnih organizacija, borave na prostoru Iraka ili su angažirani na različitim poslovima u okviru zaštitarskih firmi. Za sada je oko 30 naših državljana koji se trenutno nalaze u Iraku kontaktiralo Ambasadu BiH u Amanu raspitujući se o mogućnostima za eventualnu konzularnu pomoć u slučaju potrebe, ali niko nije zatražio asistenciju za evakuaciju- kazali su iz MVPBiH.

S obzirom da je, u slučaju hitnog napuštanja Iraka, jedan od vjerovatnih pravaca ka Kuvajtu, Ambasada BiH u Amanu je u kontaktu i s Ambasadom BiH u Kuvajtu, s kojom koordinira planove za pomoć našim državljanima prilikom ulaska u tu zemlju za koju je potrebna viza za naše građane. Ambasada BiH u Amanu je u kontaktu i sa ambasadama Srbije i Hrvatske u Bagdadu koje su nesebično ponudile njihovu pomoć našim državljanima u slučaju potrebe.

Kada su u pitanju državljani BiH u Iranu, prema procjenama naše ambasade BiH, u Iranu se nalazi od15 do 20 naših državljana. No, kako tvrde u MVPBiH ambasadi u Teheranu se za sada niko nije obratio od naših državljana sa zahtjevom za bilo kakvu pomoć.

U vezi sa stanjem u Australiji, za sada nema prijavljenih situacija u kojima bi državljani BiH bili direktno ugroženi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe