22.9 C
Bihać
Utorak, 16 Augusta, 2022

Muško-ženski odnosi – hijerarhija života

U vojsci također postoji hijerarhija uz strogu disciplinu. Zamislite vojsku u kojoj su naredbe generala na istom stepenu kao nekog zapovjednika. Ta vojska bi bila paralizovana i ubrzo doživjela kapitulaciju. Zato postoji vojni štab u kojem se vijeća i gdje svako ima pravo da iznese mišljenje, ali generalova je zadnja. Shodno tome ako akcija doživi fijasko, general biva odgovoran kao glavnokomandujući. Sve je u službi funkcionisanja sistema čija je zadaća sigurnost i prosperitet zajednice.

Isto tako je sa brakom. Muškarac je za jedan stepen iznad žene, ne zbog inteligencije ili zato što je bolji, nego zato što brak također počiva na principu hijerarhije. Radi uspostave reda gdje svako zna svoje obaveze i zadatke. Debalans se desi upravo kada se dovede autoritet glave porodice u pitanje. Gdje je više baba, kilava su djeca kaže poslovica.
Lično, nerijetko uzmem u obzir savjete svoje supruge, jer na nekim životnim poljima bolje procijeni stvari koje ja uopšte ne registrujem. Ali na kraju, kada se odlučim(o) i ako eventualno ne ispadne kako je planirano, ja preuzimam odgovornost za neuspjeh. Jer sam za stepenicu iznad po odgovornosti i obavezama. A razumna žena podržava svog muža, jer svi znamo kakvi valovi iskušenja nas zapljuskuju.

Odnosi između supružnika su svakako kompleksni. Međutim, kao što je u islamu sve uređeno, pa samim tim ako se oboje čvrsto drže Allahovog užeta, čvor se razmrsi prije ili kasnije. Zato je velika greška tražiti rješenja van islamskih okvira, pogotovo u načinima kakva se propagiraju širom meridijana u kojima se ne zna ni ko je muško, a ko žensko; gdje ljubimci mijenjaju djecu; mijenjaju partnere k’o čarape; gdje je preljuba sasvim normalna itd. Prihvatati od takvih da daju savjete muslimanima kako urediti život je vrijeđanje zdravog razuma na kojeg se naši “cijenjeni” modernisti toliko pozivaju.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se