Muškarac je zdraviji u braku u kojem mu žena zanovijeta

Čak 1.228 parova učestvovalo je u anketama – udate žene i oženjeni muškarci u dobi između 57 i 84 godine.
Nedavna studija otkrila je da muškarci, koji su u “lošem” braku imaju niži rizik od dijabetesa od muškaraca koji se nalaze u sretnom braku.

Sociolozi sa Državnog sveučilišta Michigan i Sveučilišta u Chicagu prikazali su rezultate dva velika istraživanja koja su se bazirala na nešto starijim bračnim parovima.

Čak 1.228 parova učestvovalo je u anketama – udate žene i oženjeni muškarci u dobi između 57 i 84 godine. Učesnicima su postavljana pitanja o njihovom braku i odnosu sa supružnikom, a uzeti su i laboratorijski uzorci.

Prilikom analiziranja dobivenih podataka istraživači su pronašli kako dobar, odnosno loš brak utiče na zdravlje supružnika te njihovu šansu dobivanja dijabetesa. Žene koje su pet godina nakon prvoga testiranja rekle kako se nalaze u boljem braku imale su manji rizik od dijabetesa tip 2.

Ono što je čudno i zanimljivo jest da se kod muškaraca dogodilo suprotno. Oni muškarci, koji su pet godina nakon prvog testiranja rekli kako im se brak pogoršao i da im žene često prigovaraju su imali također veoma malen rizik od dijabetesa tip 2, otkriva nacionalna studija vođena od strane sociologija s Državnog sveučilišta Michigan.

Istraživače je navedena činjenica zbunila i nije im bilo sasvim jasno kako je došlo do toga da je rizik za dijabetes drugačiji kod muškaraca i žena ovisno o kvaliteti braka u kojem se nalaze.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe