Mural Draže Mihailovića pored mjesta silovanja i ubijanja bošnjačkih civila

IZVORavaz.ba

Halida Konjo-Uzunović u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine, izgubila je supruga i braću početkom rata u Bosni i Hercegovini. Oni su ubijeni u Kazneno-popravnom domu u tom gradu, koji je bio pretvoren u logor za Bošnjake, piše RSE.

Halida živi u Sarajevu, a njena kuća u Foči još nije obnovljena.

Barem jednom godišnje posjećuje rodni grad i to polovinom juna. Tada se, ispred sportske sale “Partizan”, obilježava Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Prošle i ove godine, preko puta sportske sale, dočekao ju je mural sa likom Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta četničkih jedinica u Drugom svjetskom ratu.

– Ne postoji vaga koja može izmjeriti toliku količinu bola, poniženja, uvrede časti, a voljela bih da ima, pa da cijeli svijet zna kako se mi osjećamo. Ponize te, siluju, zarobe, muče, ubiju, pa te na kraju i spale. Sad je isto. Veličaju svoje nacionalističke i fašističke strasti, da se nikada više tamo ne poželimo vratiti – kaže Halida za Radio Slobodna Evropa (RSE), komentirajući mural na zgradi u neposrednoj blizini sale “Partizan”.Mural posvećen Mihailoviću postavljen je na zgradi u centru grada u Samoborskoj ulici.Do 1992. godine, sportska sala “Partizan” je služila za časove fizičkog vaspitanja.Početkom rata tu su mučene i silovane žene iz Foče ili odvođene na druga mjesta gdje se nad njima vršilo seksualno nasilje.”Partizan” je bio samo jedna od desetak lokacija u Foči na kojima je vršeno sistematsko silovanje žena i djevojčica.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je po prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom Bosne i Hercegovine, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče, od kojih se 14 presuda odnosi i na krivično djelo silovanja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe